Skolavslutningens festligheter är en tid då många tonåringar gör alkoholdebut.
Det är också en tid på året då det kan kännas svårare att säga nej, för att många kopplar just avslutningen till alkoholkonsumtion.
Vem vill förvägra sin tonåring ett trevligt firande med lite vin? Svaret på frågan borde vara: alla ansvarsfulla föräldrar.
Nästan var femte förälder har fått frågan från tonåringen om man kan köpa ut alkohol. Samtidigt är det fyra av tio föräldrar som inte har pratat med sin tonåring om hur man tänker kring alkoholkonsumtion inför avslutningen, trots att 98 procent tycker att det är viktigt att man som förälder pratar med sina barn om alkohol.
Det visar en undersökning Sifo nyligen genomfört på uppdrag av Systembolaget.
17 procent tror att deras barn kommer försöka få tag på alkohol till skolavslutningen.
Då är det extra viktigt att som förälder prata med tonåringen om alkoholkonsumtionens risker.
Vi på Systembolaget vill vara oerhört tydliga: ett nej spelar roll. Nästan 60 procent av 16-åringarna skulle avstå från att dricka om de inte fick alkoholen från någon de känner väl (Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, 2016).
Ju mer och tidigare föräldrar väljer att prata med sina barn om alkohol, och att sätta tydliga gränser, desto enklare blir det att skjuta upp alkoholdebuten.
Samtalet om alkohol måste föras genom hela tonårstiden. Lyssna på din tonåring; vilka dricker i bekantskapskretsen, hur pratar klasskamraterna om alkohol, vilka normer finns bland de din tonåring umgås med?
Tonåren är en sårbar tid där nya sociala sammanhang kan uppstå snabbt. Det är en tid av kontinuerlig förändring, då värderingar hela tiden prövas.
Som vuxen kan man vara tydlig med att tonåringar faktiskt inte får dricka, men också förklara varför. Riskerna med en tidig alkoholkonsumtion är flera; ju tidigare alkoholdebut, desto större risk för alkoholberoende och missbruk senare i livet.
Den tonåriga hjärnan är inte tillräckligt utvecklad för att hantera alkohol. Därför ökar också risken att hamna i situationer man inte fullt ut är mogen att hantera.
Mina 5 000 kollegor på Systembolagets butiker runtom i Sverige är särskilt utbildade för att inte sälja till de som är under 20 år och för att upptäcka misstänkt langning.
För föräldrar som vill köpa festligt bubbel till tonåringen nu i studenttider finns alkoholfritt mousserande på både små och stora flaskor i våra butiker. Men du som förälder har också ett mycket viktigt ansvar – att visa omtanke genom att säga nej till din tonåring.
Magdalena Gerger
vd på Systembolaget
Vem vill förvägra sin tonåring ett trevligt firande med lite vin? Svaret på frågan borde vara: alla ansvarsfulla föräldrar.