Folkhälsa är tillväxt, kreativitet, utveckling och livsglädje! - Tillsammans gör vi det!
Att få behålla sin hälsa, vitalitet, livsgnista och inre eld, är det absolut viktigaste för varje människa. Ingen vill hamna i ohälsa, sjukdom, bli utmattad och utsliten.
Vi har bara ett liv och vi har alla har rätt till ett långt, friskt och hälsosamt liv.
Ändå är folkhälsa så ojämlikt fördelat mellan olika grupper av människor.
Norrbottningarna ligger i botten när det gäller all statistik för hälsa. Nu är det dags att vi tar krafttag för att skapa en jämlik och bättre hälsa.
Vi har många skarpa dokument att luta oss emot, Norrbottens folkhäsostrategi 2018 - 2026 är det senaste. Norrbottens folkhälsopolitiska råd, NRF, har tagit fram en folkhälsostrategi, där Norrbottens Kommuner, Region Norrbotten och Länsstyrelsen i Norrbotten är huvudmän. Innehållet har fortlöpande kommunicerats med sakkunniga i kommunerna. Syftet med strategin är att utjämna skillnaderna i hälsa mellan befolkningsgrupper och förbättra folkhälsan i länet. Norrbottens kommuner beslutade i januari 2018, att anta Norrbottens folkhälsostrategi. I Kalix antog kommunfullmäktige nu i dagarna Folkhälsostategin.
Det är ett starkt och väl genomarbetat dokument där man betonar att ett effektivt folkhälsoarbete bygger på en riktig samverkan och gemensamt ansvar mellan den offentliga sektorn, privata sektorn. Samverkan mellan tjänstepersoner, politiker, enskilda aktörer och varje människa. Om vii ska få en bättre folkhälsa i Norrbotten så har alla aktörer i samhället sitt ansvar att ta, och bidra på bästa sätt.
Varje människa har givetvis ett eget ansvar att utifrån sina möjligheter att skapa ett hälsosamt och bra liv. Men att skuldbelägga människor och se det som enbart individens ansvar, är fel väg att gå.
Det handlar om samhälleliga strukturer som måste ändras så att man ger möjligheter till människor att leva ett hälsosamt liv. Valen för att äta bra och hälsosam mat, att röra på sig, motionera, att känna och uppleva naturen, få en god utbildning, känna trygghet i arbetslivet, goda arbetsförhållanden ska vara enkla och möjliga att göra för varje människa.
Politiker i kommunerna har ett stort ansvar att föra upp folkhälsofrågorna på agendan. Att ta politiska beslut som stödjer folkhälsopolitik. Att utreda och analysera hur varje beslut leder till en ökad folkhälsa och utjämnar hälsoklyftorna.
De utmaningar vi står inför lokalt, regional och globalt handlar om hållbarhet, bra mat, god hälsa och jämlikhet. Vi måste alla samlas för att hitta gemensamma lösningar på våra mat-, livstils - och hälsoproblem.
Alla aspekter måste vägas in för allt hänger ihop. Trots att det finns många frågor kring mat och rörelse, som måste besvaras så vet vi likväl tillräckligt för att börja äta oss till en bättre hälsa. Vi vet vad hållbar och hälsosam mat är.
Snabbmat och mat med mycket socker är billig och lättåtkomlig för oss konsumenter och på många ställen det enda att tillgå. Mat som gör oss sjuka. Prislappen för svenskarnas osunda matvanor är 172 miljarder kronor årligen.
Men ett av problemen inom sjukvården är att det hittills varit mer pengar att tjäna på och mera fokus på att behandla patienter än att hålla dem friska. Att arbeta förebyggande har inte varit viktigt
Vi står inför en folkhälsokris med enorma kostnader. Vi förstår att lösningen ligger i det vi äter och hur vi tar hand om våra kroppar. 80 procent av svenskarna rör på sig alldeles för lite och riskerar att drabbas av livsstilssjukdomar.
Här har politikerna ett mycket viktigt ansvar. Vi måste ha en vision om vilket samhälle vi vill leva i och ta klara och tydliga beslut för att komma dit.
I Norrbotten så har vi stora problem med livstilssjukdomar, och ingen tid finns att förlora. Folkhälsa är en tillväxt och utveckling i mikro- och makroperspektivet.
Att få behålla sin hälsa och leva ett friskt liv är alla människor rätt. För samhället så handlar det och tillväxt, kreativitet, utveckling och ekonomi.
Vägen framåt är att anpassa samhället så att det blir lättare för människor att välja det som är bäst för dem själva och hälsan.
Utmaningen för politiker är att göra det enklare att köpa bra mat och leva ett liv i rörelse med god hälsa.
Många människor väljer att stoppa huvudet i sanden för man känner sig maktlös inför de komplexa problemen. Många människor har ingen möjlighet att göra hälsosamma val och de höga tempot och ständigt ökade kraven i ett snabbt föränderligt samhälle, har gjort oss utslitna och matta.
Det är politikens uppgift att ta bra beslut som leder människor hälsosamma val, hjälpa folk att göra de rätta valen. Då ändrar de ofta sina attityder också.
Inom det kommunala verksamhetsområdet finns förutsättningar för att verka för en bättre och mer jämlik hälsa genom att påverka människors livsvillkor. Det här kan ske inom områden som utbildning, kultur, fritid och socialtjänst. Som stora arbetsgivare har kommunerna möjlighet att föra en aktiv hälsobefrämjande personalpolitik.
I Östra Norrbotten så har kommunerna gemensamt bildat ett Folkhälsoråd, för att strategiskt och långsiktigt tillsammans kunna arbeta med folkhälsofrågorna.
Tillsammans blir vi starka och kan fokusera på ett att ska god folkhälsa i Östra Norrbotten.
I Kalix kommun så sätter vi folkhälsofrågorna högt upp på agendan. God folkhälsa är så viktigt för en tillväxt- och utvecklingskommun som Kalix.
Vi satsar inom alla områden, fritid, kultur, utbildning, samhällsbyggnad och socialtjänst för att skapa en bättre och mer jämlik hälsa. Vi har avsatt 500.000 kronor i budgeten för att erbjuda personalen i vår kommun friskvårdsinsatser. Det har mottagits på ett mycket positivt sätt och det visar på att det finns ett stort intresse hos människor för att motionera och röra på sig.
Många olika aktiviteter alltifrån, nybörjarträning, yoga, skidskola och löparskola är igång. Fler roliga aktiviteter är på gång och politiska vision är att fortsätta folkhälsoarbetet i olika former i vår kommun.
Människor längtar efter nya visioner som bygger på omtanke om hela människan, prioritera vitalitet, hälsa och livsenergi, omtanke om naturen, djuren och vår planet. Visioner om ett gott, värdigt, humant och friskt liv för alla.
Tillsammans gör vi det!
Katarina Burman (V) Kalix, 3:e vice ordf, Kommunstyrelsen, Ansvar Folkhälsa