Folket litar på public service

Krönika. 75 procent uppger att de har mycket eller ganska stort förtroende för Sveriges Television. Motsvarande siffra för Sveriges Radio är 73 procent. Med tanke på det förändrade medielandskapet håller public service ställningarna förvånansvärt väl.

Foto: Foto: Ledarredaktion

Not Found2016-04-18 05:57
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I välmående Östermalm i Stockholm växer vreden mot de etablerade partierna. Väljarna söker sig i allt större utsträckning till Sverigedemokraterna.

Om detta berättade Dagens Nyheter i ett uppmärksammat reportage för några veckor sedan.

Bland annat intervjuades det moderata paret Ulf Adelsohn (f d partiledare) och Lena Adelsohn Liljeroth (f d kulturminister).

En stor del av intervjun handlade om det minskade förtroendet för medierna, främst det som brukar kallas gammelmedier, det vill säga statlig television och papperstidningar.

Etablerade medier förtiger nämligen fakta enligt paret Adelsohn. Framför allt om invandringen. Och det har ”underlättat och ökat de sociala mediernas betydelse”.

Med andra ord: sociala medier tar över som många människors nyhetskälla och detta på grund av gammelmediers ”svek”.

Nu är paret Adelsohn inte ensamma om den uppfattningen, men den blir inte mer sann för det. Det är heller inte första gången som medierna beskylls för att mörka sanningen.

Heléne Lööw, docent i historia vid Uppsala universitet, berättar i artikeln att teorin om medial mörkläggning tog fart redan på 1980-talet. Alltså långt innan Sverigedemokraterna blev en maktfaktor i svensk politik.

Teorin saknar dessutom stöd i forskningen, säger Jesper Strömbäck, professor i journalistik och politisk kommunikation vid Göteborgs universitet. För den som har en viss uppfattning är det lätt att tycka att medierna gör fel nyhetsvärdering. Men att inte rapportera allt är inte samma sak som att förtiga fakta.

Dagarna efter reportaget om Östermalm kunde också DN presentera en undersökning som visar att den breda allmänheten fortfarande har stort förtroende för public service och de stora morgontidningarna.

75 procent uppger att de har mycket eller ganska stort förtroende för Sveriges Television. Motsvarande siffra för Sveriges Radio är 73 procent. Med tanke på det förändrade medielandskapet håller public service ställningarna förvånansvärt väl.

Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet når inte riktigt samma höga siffror, men de flesta läsare har stort förtroende för sin papperstidning.

Värt att notera: Bara fyra procent har förtroende för Avpixlat, känd invandringskritisk sajt närstående Sverigedemokraterna. 34 procent har överhuvudtaget aldrig hört talas om sajten.

Bengt Enqvist

tidigare redaktionschef på Norran

Det är inte första gången som medierna beskylls för att mörka sanningen.

undefined