Vi lever i en tid med en påtaglig rädsla för terrorism.
Eftersom den terrorism som drabbar vår del av världen haft muslimska förtecken får islam lätt skulden. Denna islamofobi kan i sin tur leda till att många muslimer blir misstänkliggjorda och utestängda från länderna i väst.
Vilka är det som blir terrorister?
Mark Sagerman som är en av CIA:s rättspsykologer ”har noterat att bara 20 procent av den hårda kärnan i IS har haft en regelrätt muslimsk uppväxt. De allra flesta ledarna kommer från Saddam Husseins upplösta armé och är sekulära socialister. Av ensamvargarna är 80 procent självlärda eller har stött på islamismen som vuxna, i fängelse.” (Dagens Nyheter 26/12 2016)
Enligt denna analys är det knappast islam som är det stora problemet. Det är i stället missnöjda före detta Saddam Hussein-soldater och missanpassade småkriminella i Europa som har hittat ett sammanhang att uttrycka sitt missnöje i.
Ett uttalat syfte från terroristerna är att skapa motsättningar mellan muslimer och övriga invånare i våra länder. Därför behöver vi bekämpa den islamofobi som håller på att breda ut sig genom att försöka möta de muslimer vi träffar med respekt och nyfikenhet.
Terrorismen är ett verkligt hot. Polisen och säkerhetstjänsterna behöver få resurser och lagar som gör det möjligt att förebygga attacker på ett effektivt sätt.
Ska våra öppna samhällen lyckas med det behöver vi få med en majoritet av muslimerna i den kampen. Att misstänkliggöra och stöta ut människor på grund av deras tro det kommer i längden bara att göra arbetet mot terrorismen än svårare.
Våra öppna västerländska samhällen står inför stora utmaningar. Antalet flyktingar i världen verkar inte minska. Därför behöver vi hitta hållbara strategier både på kort och på lång sikt.
Att bygga murar och stänga gränser är inga långsiktigt hållbara lösningar. Det ökar bara utanförskapet och riskerar att bidra till en kriminell marknad för människosmugglare. Dessutom leder det på sikt till ”skuggsamhällen” som kan bli ett ännu större hot.
En ”from” förhoppning från en präst är att alla som får asyl också får en svensk vän. Då skulle mycket av rädslan och misstänksamheten försvinna.
Får vi människor som har rätt till asyl att känna sig välkomna och inkluderade bygger vi också upp ett bättre skydd mot fundamentalistisk islam – och därmed också mot terrorismen.
Hans Marklund
präst
Ska våra öppna samhällen lyckas med det behöver vi få med en majoritet av muslimerna i den kampen.