EU ska inte kvotera föräldraförsäkringen

Krönika. Att EU vill tvinga på alla EU-medborgare obligatoriska pappamånader gör nästan att man funderar på om EU-kommissionen i hemlighet jobbar åt Marine Le Pen och andra EU-motståndare.

Foto: Foto: Ledarredaktion

Not Found2017-05-17 16:31
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det europeiska samarbetet är satt under press.

Storbritannien ska lämna och över hela Europa sveper en EU-fientlig våg fram.

I Frankrike gick högerpopulistiska och nationalistiska Marine Le Pen vidare till den andra valomgången i presidentvalet. I Sverige är stödet för unionen fortsatt stort, men om EU-motståndare lyckas koppla ihop exempelvis utländska tiggarligor med de öppna gränserna inom Europa finns en risk för att motståndet börjar spira även här.

EU:s ledare och alla som försvarar det europeiska samarbetet måste hantera kritiken. Hårdraget finns det två strategier: Antingen försöker man förstå varför människor stöttar EU-kritiska partier och politiker. Eller så levererar man mer av det som EU-skeptikerna är motståndare till, och hoppas att de ska tänka om.

EU verkar ha valt den senare strategin. För en tid sedan presenterade EU-kommissionen nya förslag om en europeisk socialpolitik.

Bland annat vill man införa nya överstatliga regler som garanterar alla föräldrar rätt till föräldraförsäkring – som inte ska kunna delas fritt mellan vårdnadshavarna. Därtill vill man att föräldrar med barn upp till tolv år ska ha rätt till deltidsarbete, att jobba på distans och arbetstidsförkortning.

Förslagen går helt i linje med Socialdemokraternas ambition. Men de är farliga. Liknande ambitioner har lyfts tidigare, och då mötts av stark kritik från medlemsländerna.

Att EU vill tvinga på alla EU-medborgare obligatoriska pappamånader gör nästan att man funderar på om EU-kommissionen i hemlighet jobbar åt Marine Le Pen och andra EU-motståndare.

Förstår Socialdemokraterna vad de gör när de propagerar för mer överstatlighet?

EU ska inte hantera socialpolitik. Varje medlemsland har sina egna förutsättningar för välfärdspolitiken. Inställningen att alla länder ska ha samma lagstiftning går emot tanken på att besluten ska fattas så nära de berörda som möjligt. Bryssel ska inte reglera hur människor, varken i Mariestad eller i Madrid, planerar sin föräldraledighet.

Förhoppningsvis kommer EU-parlamentet att rösta ner den nya lagstiftningen.

EU:s styrka är den fria rörligheten av varor, tjänster, människor och kapital. Inte en växande byråkrati och överstatlig välfärdspolitik som medlemsländerna inte efterfrågar.

Karin Pihl

ledarskribent på Liberala Nyhetsbyrån

Bryssel ska inte reglera hur människor, varken i Mariestad eller i Madrid, planerar sin föräldraledighet.

undefined

https://www.europaportalen.se/2017/04/delad-foraldraforsakring-foreslas-i-hela-eu