Det är bättre att ta många små steg i rätt riktning än att ta ett stort och snubbla bakåt igen.
När LO nu har släppt på sina principer, och presenterat ett förslag om utbildningsjobb, så är detta ett stort steg framåt och en möjlig brytpunkt för att få till stånd en reform om enkla jobb, arbetsplatsförlagd utbildning och lägre ingångslöner.
Men i konfliktytornas tidevarv riskerar skillnaderna i snarlika lösningsförslag leda till ett politiskt låst läge som på sikt sänker den svenska modellens styrka – att hitta samförståndslösningar. Småföretagarnas riksförbund anser att denna fråga är alltför viktig för att politiseras och föreslår därför fyra principer att utgå ifrån vid utformningen av en arbetsplatsförlagd utbildning.
LO:s förslag om utbildningsjobb ligger i linje med både Moderaternas och Centerpartiets förslag om första jobbet-avdrag och ingångsjobb. Samtliga förslag har goda intentioner, och kan tillsammans utgöra ett unikt underlag för en bred överenskommelse att införa ett lärlingssystem anpassat efter arbetsmarknadens villkor.
Småföretagarnas riksförbund har skrivit både rapporter och artiklar i ämnet, samt lämnat förslag på hur en arbetsplatsförlagd utbildning skulle kunna utformas, ett förslag som även inkluderar små företags möjligheter att anställa inom ett sådant system.
När så många organisationer och partier nu konstaterar att det finns ett behov av denna typ av utbildning/anställning, så menar vi i Småföretagarnas riksförbund att det aldrig tidigare funnits så goda förutsättningar för att en förändring till det bättre ska kunna ske.
Därför uppmanar vi arbetsgivarorganisationer, fackförbund och partier till höger och till vänster att inte fokusera på förslagens skillnader utan i stället utgå från de gemensamma nämnarna för att så snabbt som möjligt sjösätta en lärlingsplan för framtiden.
Tudelningen på den svenska arbetsmarknaden är problematisk. De riktigt enkla jobben är få. Teknologisk utveckling, högre kunskapsinnehåll i samhället och global konkurrens har lett till en situation där förkunskaper krävs för de allra flesta jobben.
Resultatet blir ett samhälle där många står utan arbete samtidigt som företagens tillväxt hämmas på grund av kompetensbrist. Detta är skadligt, inte bara för enskilda individer, eller ur företagarens perspektiv, utan också för att det urholkar Sveriges konkurrenskraft.
Mindre och växande företag är jobbmotorn i svensk ekonomi. För att de som befinner sig utanför arbetsmarknaden ska kunna matchas in, och successivt introduceras i de många olika arbetsuppgifter som behöver utföras i små företag, bör man ta hänsyn till fyra principer vid utformningen av en arbetsplatsförlagd utbildning.
- Utformningen av ersättningen till lärlingar och till handledning.
- Anställningsform.
- Teoretisk utbildning som komplement till arbetsplatsförlagt lärande.
- Översyn och kvalitetskontroll.
Småföretagarnas riksförbund vill bidra till en bred överenskommelse kring en modell för arbetsplatsförlagd utbildning. Vi är övertygade om det skulle bidra till ökad sysselsättning, minskat utanförskap, förbättrade sociala villkor och ökad tillväxt.
Tillsammans kan vi ta små beslutsamma steg mot ett gemensamt mål.
Det är att föredra framför en aktörs stora steg mot en av motståndarna uppsatt snubbeltråd.
Leif Svensson