Ett öppet samhälle är ett rikare samhälle

Debatt. I grund och botten handlar inte öppenhet bara om HBTQ-kollektivet, utan är en grundläggande faktor för att Skellefteå ska kunna växa och vara en stad som människor väljer att leva och verka i.

Foto: Foto: Ledarredaktion

Not Found2016-02-11 04:58
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Skellefteå Pride sätter fokus på HBTQ-personers rättigheter under en hel vecka, men frågorna måste leva året runt om vi ska kunna se verkliga förändringar till det bättre.

Utvecklingen av HBTQ-politiken i Skellefteå går framåt, men för långsamt. I grund och botten handlar inte öppenhet bara om HBTQ-kollektivet, utan är en grundläggande faktor för att Skellefteå ska kunna växa och vara en stad som människor väljer att leva och verka i.

Ett öppet samhälle är ett rikare samhälle. Det ska gälla i hela Sverige. En fråga som då är rimlig att ställa sig är om vi lever upp till det på alla områden. Är det till exempel möjligt att utan problem leva öppet som homo-, bisexuell eller transperson i Skellefteå?

Vi vet att svaret inte är så enkelt. Det finns anledningar som gör att HBTQ-personer oftare känner sig utsatta. Undersökningar visar att unga HBTQ-personer ofta mår betydligt sämre än jämnåriga och att det är fler som försöker/lyckas skada sig själva.

Många HBTQ-personer väljer att flytta från mindre orter för att bosätta sig i våra storstäder. Det har inte Skellefteå råd med om vi ska växa till 80 000 invånare, men inte heller om vi vill vara en bra plats att bo på. För mångfald är sunt, enfald är dåligt, något som vi inte minst upplever i Skellefteås politiska landskap.

Moderaterna har varit det mest drivande partiet i den lokala HBTQ-politiken. Under de senaste åren har vi drivit frågor om HBTQ-certifiering av skolor och vårdinstanser, separata duschutrymmen i skolorna, HBT-certifiering av ungdomshälsan, kartläggningar av kommunala medarbetares kunskap, kvalitet på läromedel i skolorna samt fortbildning av kommunens personal och förtroendevalda. Även i landstinget har liknande förslag drivits av oss.

I de flesta, men inte alla, fallen har vi på ett eller annat sätt fått gehör för våra politiska förslag. Vi ställer oss dock frågande till om någon av dessa insatser hade kommit till stånd om inte vi hade drivit dem. Vad har egentligen den S-ledda majoriteten i Skellefteå gjort för att stärka HBTQ-personers rättigheter?

I många fall har vi dock blivit hänvisade till det generella likabehandlingsarbetet som finns i kommunen. Detta är ett mycket viktigt arbete, men det finns ingen motsättning i att satsa extra på att förbättra tillvaron för HBTQ-personer.

Vi tror tvärtom att ett fokus på HBTQ-frågorna kan vara en motor för att nå likvärdig välfärd för alla. Det går inte att kalla detta för orättvisa, det är bara ett steg på vägen för alla människors rätt till en likvärdig välfärd.

Vi kommer att fortsätta driva frågorna om HBTQ i Skellefteå, för vi vet att det behövs.

Vi vet också att en stad som vill växa måste våga tänka nytt.

Micaela Löwenhöök

ordförande Moderaterna i Skellefteå

Lenita Hellman(M)

talesperson HBTQ-frågor i Skellefteå

Andreas Löwenhöök(M)

oppositionsråd Skellefteå kommun

Moderaterna har varit det mest drivande partiet i den lokala HBTQ-politiken.

undefined