Ett gott syfte med orimliga konsekvenser

Debatt. Hos både kommunägda och privata hyresvärdar finns det oftast både vilja och resurser att höja standarden på hyresboendet. Men då gäller det att rätt förutsättningar finns. Den nu presenterade utredningen innebär att utvecklingen som går i motsatt riktning.

Foto: Foto: Ledarredaktion

Not Found2017-04-28 11:21
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det byggs fler bostäder än på länge i Sverige.

Men inte ens de byggvolymer vi ser nu räcker till för att skapa en bostadsmarknad där det råder balans mellan tillgång och efterfrågan.

En sådan balans kräver att det befintliga bostadsbeståndet utnyttjas bättre än i dag, inte minst genom att det blir lättare och mer attraktivt att i livets olika skeden flytta mellan olika typer av boenden och upplåtelseformer. Detta förutsätter i sin tur att hyresrätten som boendeform uppfattas som modern och med en rimligt hög standard.

Men detta är nu hotat. En statlig utredning har i dagarna föreslagit att hyresgästernas inflytande i samband med renoveringar ska stärkas.

Syftet att värna om de boende är gott. Men konsekvenserna kan bli mycket allvarliga. En uppenbar risk är att nödvändiga renoveringar och underhållsarbeten kommer att senareläggas, i synnerhet i ekonomiskt svaga bostadsområden.

Utredningen föreslår ett indirekt lagkrav på nya och omfattande samrådsprocesser med hyresgästerna. I praktiken ska de kunna lämna in ett veto mot renoveringar som fastighetsägaren bedömt vara nödvändiga för att säkerställa fastighetens tekniska behov, samt nuvarande och framtida hyresgästers önskemål om en bra bostad.

Det innebär att enstaka hyresgäster ska kunna stoppa renoveringar som efterfrågas av flertalet övriga boende.

Hos både kommunägda och privata hyresvärdar finns det oftast både vilja och resurser att höja standarden och kvaliteten på hyresboendet. Men då gäller det att rätt förutsättningar att renovera fastigheterna och göra dem attraktiva finns. Den nu presenterade utredningen innebär att utvecklingen som går i motsatt riktning.

Den viktiga principfråga som regeringen har att ta ställning till är vilket inflytande den hyresgäst som för tillfället bor i lägenheten ska ha i relation till nästa hyresgäst i samma lägenhet.

Om det är dagens hyresgäst som genom ett veto mot renoveringar också ska kunna bestämma lägenhetens standard och skick för framtida hyresgäster blir varje form av långsiktig fastighetsförvaltning i praktiken mycket svår att genomföra.

Sverige har redan en av världens starkaste skyddslagstiftningar för boende i hyresrätter.

Kombinationen av ett starkt besittningsskydd, innefattande rätt att byta bostad, en reglerad ordning för hyresförhandlingarna och bestämmande av hyra, samt de krav på hyresgästens godkännande av renoveringar som redan finns ger hyresgästerna en trygghet mot oskäliga hyreshöjningar eller risk att förlora sin bostad.

Att mot denna bakgrund göra ytterligare begränsningar i fastighetsägares möjligheter att fatta beslut om fastigheternas renovering och val av standard, i syfte att stärka hyresgästernas inflytande, är inte rimligt.

Om dagens hyresgäster får avgöra lägenhetens standard kan morgondagens hyresgäster tvingas att bo omodernt.

På sikt innebär en sådan utveckling ett hot mot hyresrätten som en attraktiv boendeform för alla.

Monika Lundberg

marknadsområdeschef/platsansvarig nord, Fastighetsägarna Mittnord

Sverige har redan en av världens starkaste skyddslagstiftningar för boende i hyresrätter.

undefined