Ett genuint svenskt kulturarv?

Foto: Hasse Holmberg

Not Found2018-04-30 06:56
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined

Vad är genuint svenskt förutom ”Små grodorna” på midsommarafton, surströmming och kräftskivor i augusti och några saker till?

Ser vi till författare, konstnärer och musiker, både döda och nu levande, så upptäcker vi att de väldigt ofta tillbringat tid utomlands.

Tänker vi på vad vi själva konsumerar när det gäller film, tv-serier, böcker och musik så inser vi att väldigt mycket av det vi uppskattar har sitt ursprung i andra länder.

Inte ens vi själva är så ”svenska” som vi kanske inbillar oss.

Modern släktforskning tar i dag hjälp av DNA-teknik, och då visar det sig att många av oss har en brokigare bakgrund än vi trott.

Vår kultur har rötter långt tillbaka i tiden, och rötterna är mer gemensamma med andra än vi normalt tänker. Det antika Greklands arv har förvaltats och omdanats, ofta i mötet mellan judendom, kristendom och islam, inte minst under medeltiden.

Att Sverige tack vare kyrkans husförhör hade större läskunnighet än något annat land, redan före folkskolan infördes på 1840-talet, gjorde också att väckelserörelse, nykterhetsrörelse och arbetarrörelse kunde växa snabbt med inspiration från andra länder och lägga grunden till en fredlig och demokratisk omdaning av vårt land.

Mot bakgrund av detta har jag blivit alltmer undrande inför de politiker, av skilda kulörer, som pratar varmt om svenska normer och värderingar.

Vad menar man förutom att vi inte borde ta emot fler invandrare och att de som kommit borde assimileras så fort som möjligt?

Det normala är att det hela tiden sker förändringar. Klimatförändringar, liksom politiska, ekonomiska och religiösa faktorer har genom hela världshistorien gjort att människor varit tvingade att flytta. Att Sverige på 2000-talet skulle utgöra något undantag är inte sannolikt.

Det land som varit mest framgångsrikt de senaste 200 åren har förmått att ta emot flest människor.

De högernationalistiska strömningarna växer sig starka på många håll i världen i dag, inte minst i stora länder som Kina, Indien, Ryssland och USA. Samtidigt hämtar denna nationalism inspiration från likasinnade i andra länder. Nationalismen är på sätt och vis den mesta aktiva internationella rörelse vi har i dag.

Det land som varit mest framgångsrikt ekonomiskt under de senaste 200 åren är USA, och det är också det land som förmått att ta emot flest människor från vitt skilda länder och kulturer.

Dagens motreaktion, personifierad av president Donald Trump, är förhoppningsvis en parentes och en fingervisning för andra länder om att ”Blott i det öppna har du en möjlighet. Låser du om dig kvävs och förtvinar du.” (SvPs 90).

Någon har sagt att ”historien är den styrfena vi styr in i framtiden med”. Därför borde vi fokusera mera på möjligheterna och mindre på problemen, även om vi inte ska förneka att förändringar kan föra problem med sig.

Hans Marklund

präst