Enklare regler ger fler studentbostäder

Det är orimligt att byggregler gör husen så dyra att studenter inte har råd att bo i dem.

Not Found2013-01-16 13:39
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Snart börjar vårterminen på landets universitet och högskolor. För den som står på tröskeln till att träda in i högskolevärlden är det mycket som ska ordnas. Inte minst hitta ett boende. Antalet högskolestuderande har vuxit kraftigt de senaste decennierna och regeringen gör därför en rad åtgärder för att skapa fler bostäder för just studenter.

En fråga vi måste ställa oss är: hur kan man bo bra på liten yta? För att uppmuntra kreativa lösningar satsar regeringen 50 miljoner kronor under åren 2013–2016 på ett stöd till innovativt byggande av bostäder för unga. Vi har också gett Boverket i uppdrag att gå igenom och ifrågasätta de regler som rör byggandet av studentbostäder och ungdomsbostäder.

Enligt Sveriges Förenade Studentkårer går en genomsnittlig student back med ungefär 740 kronor i månaden, och det är inte rimligt att våra krångliga byggregler gör husen så dyra att studenterna inte har råd att bo i dem. En studentlägenhet är en typ av boende man har under några få år av sitt liv, och det är därför rimligt att de inte behöver byggas på exakt samma sätt som lägenheter som människor ska bo i under många år.

För att underlätta på stora studentorter har regeringen också gett vissa universitet och högskolor rätten att själva hyra ut bostäder till studenter. När situationen är akut, som ibland vid terminsstart, kan studentorterna också ta hjälp av så kallade modulbostäder, och regeringen har avsatt pengar som kommunerna kan använda för att inventera mark för den här typen av bostäder. Boverket har också fått i uppdrag att se över reglerna för tidsbegränsade bygglov, så att fler bostäder av den här typen kan sättas upp.

Men trots regeringens målmedvetna arbete kan bostadsbristen inte byggas bort över en natt. Vi måste också se till att använda de bostäder vi har på ett bättre sätt. Från och med 1 februari ändras reglerna för uthyrning av bostadsrätter i andra hand, så att den som hyr ut sin lägenhet får ta ut en hyra som täcker kapitalkostnaderna för lägenheten. Vi höjer också den skattefria gränsen för att hyra ut en del av sin privatbostad till 40 000 kronor.

Vi kristdemokrater vill dessutom införa ett avdragsgillt bosparande för unga mellan 18 och 34 år, precis som man har i Norge, där den unge själv eller föräldrar och släktingar kan sätta av en summa till ett framtida boende. Att ha en slant att använda till sitt boende den dagen man flyttar hemifrån kan vara ett nog så viktigt redskap när man ska stå på egna ben.

Genom minskat regelkrångel, innovativa lösningar och en bättre användning av de bostäder som redan finns hoppas vi kunna skapa en allt bättre boendesituation för alla dem som studerar.

Stefan Attefall(KD)

bostadsminister