I ett svenskt storföretag tjänar en vd lika mycket som 66 undersköterskor.
Inkomstskillnaderna i Sverige är större än någonsin. Det märks inte minst när man tittar på vad den ekonomiska eliten tjänar per månad jämfört med en kvinna i ett vanligt vård- och omsorgsyrke. Så kan vi inte ha det.
Kvinnor har lägre löner, lägre inkomster och 67 procent lägre pensioner än män. Otrygga anställningar och deltidsarbete är vanligare bland kvinnor. I snitt skiljer det 4 200 kronor i månaden i lön mellan kvinnor och män. På en arbetsdag mellan åtta och fem jobbar kvinnor ”gratis” den sista timmen varje dag.
Att kunna försörja sig på sin lön är den viktigaste förutsättningen för att ha makten över sitt eget liv – vilket färre kvinnor än män har. Det är vanligare att kvinnor är beroende av en partner för sin försörjning.
Det är hög tid att lönegapet täpps till.
För Vänsterpartiet är det ett självklart första steg att införa rätt till heltid och ta bort anställningsformen allmän visstid. Huvudorsaken är ett könssegregerat arbetsliv och att kvinnors arbete konsekvent värderas lägre. Kvinnors arbete måste vara lika mycket värt som mäns.
Kommuner och landsting runtom i Sverige är stora arbetsgivare vars arbetskraft består av hundratusentals kvinnor i behov av trygga anställningar med en lön som går att leva på. För att kunna höja löner och anställa tillräckligt med arbetskamrater behövs att de som har mest bidrar mer.
Den som har egendomar och inkomster från andras arbete gynnas. Det är helt skattefritt att ärva, att få gåvor och att äga dyra saker, vilket innebär att man föds in i rikedom. Dagens riggade skattesystem för rika måste bort.
Vänsterpartiet verkar för en ekonomi som är bra för alla, inte bara några få. Dina och mina skattepengar ska gå till en vård och omsorg som både levererar vård efter behov löner som går att leva på och inte till vinster i privata fickor.
Så kan undersköterskor, sjuksköterskor, lärare och socialsekreterare få en lön i samma nivå som en man i andra branscher.
Så möts framtiden med ett modernt, hållbart arbetsliv.
Ulrika Edman