Sverige behöver producera mera mat.
Därför är det positivt att målen för en livsmedelsstrategi nu är på plats.
Den socialdemokratiskt ledda regeringen har fortsatt sitt arbete med ambitionen att skapa breda politiska överenskommelser och har förhandlat fram enighet kring livsmedelsstrategin med de fyra borgerliga partierna och Vänsterpartiet.
När vi socialdemokrater 2011 först föreslog en långsiktig livsmedelsstrategi så var det den sjunkande produktionen av mat i Sverige som oroade. Den riskerade att leda till färre jobb på landsbygden, svårare att klara flera miljömål, mer importerad mat och en minskad beredskapsförmåga.
Livsmedelsstrategin ska vända den utvecklingen. Huvudmålet som sju partier ställt sig bakom handlar om en konkurrenskraftig och ökad livsmedelsproduktion som samtidigt når de nationella miljömålen.
Livsmedelsstrategin omfattar allt från jordbrukarna via livsmedelsindustrin till butikerna och restaurangerna. Livsmedelsproduktionen är en av Sverige största industrigrenar sett till antalet sysselsatta. Svensk mat skapar jobb som skapar välfärd.
Livsmedelsstrategin ska se till att lyfta fördelarna med svensk mat. I Sverige produceras mat som i jämförelse med andra länder är mer miljö- och klimateffektiv och har högre krav på djurskydd och djurhälsa. Inte minst låg användning av antibiotika.
Mot den bakgrunden är det viktigt att arbeta för att det finns bra information om exempelvis ursprungsland, så att konsumenter kan göra medvetna val. Svensk matproduktion har därmed stor potential att öka, inte minst inom ekoproduktionen där efterfrågan är betydligt större än utbudet.
Men minst lika viktigt är det att göra det enklare att driva företag. Vi måste arbeta för att ta bort onödiga regelhinder och stimulera nya metoder för livsmedelskedjan.
Vi är övertygade om att Sverige kan bli ett föregångsland – inte bara när det kommer till god djurhållning och god miljö. Vi kan också bli ett föregångsland när det kommer till stabila och långsiktiga spelregler.
Här har nu oppositionen chansen att tillsammans med regeringen ta det ansvar som behövs för att svensk livsmedelsproduktion ska kunna öka.
Matilda Ernkrans(S)
riksdagsledamot för Örebro län och ordförande i miljö- och jordbruksutskottet
Isak From(S)
riksdagsledamot för Västerbottens län och ledamot miljö- och jordbruksutskottet