Det var en seger för Europas liberaler

Debatt. Macrons vinst över det vulgärnationalistiska Front National är en seger för alla liberaler. Vi kan se att stödet för europeiskt samarbete har ökat också på andra håll. I både Österrike och Nederländerna såg vi hur progressiva krafter vann över nationalister.

Foto: Foto: Ledarredaktion

Not Found2017-05-16 11:52
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I det franska presidentvalet såg världen optimismen vinna över pessimismen.

Öppen globalisering segrade över sluten nationalism, liberalism över konservatism.

Frankrikes nye president Emmanuel Macron (En Marche!) har lovat att försvara Europa. Hans segertal handlade om hoten mot det öppna samhället, friheten och pluralismen – kärnan i den europeiska unionen.

EU är värt att försvara. För 67 år sedan hade de första stegen just tagits för vad som skulle komma att bli det mest effektiva fredsprojektet i historien.

Drivkraften i bildandet av den Europeiska unionen var människors längtan efter fred och frihet efter två världskrig. Det har visat sig att just union, samarbete mellan Europas länder var lösningen.

Macrons vinst över det vulgärnationalistiska Front National är en seger för alla liberaler. Vi kan se att stödet för europeiskt samarbete har ökat också på andra håll.

Människor går inte på populisternas skrämselpropaganda. I både Österrike och Nederländerna såg vi hur progressiva krafter vann över nationalister.

Men även om man kan glädjas betyder det inte att värderingsstriden är över. Tvärtom, för alla oss som tror på Europa är det dags att kavla upp ärmarna.

Det är många som under de senaste åren har varit besvikna på EU. Unionen har genomgått sina kanske värsta kriser: Ekonomisk kris, flyktingkris och säkerhetspolitik kris. Många EU-medborgare är fortfarande efter en lång tids arbetslöshet utan jobb. På flera håll har förtroendet för EU nått bottennivåer.

Det som nu krävs är att samarbetet utvecklas. EU måste bland annat leverera mer trygghet i medlemsländerna. Efter ett antal terrorattacker i europeiska städer behövs mer samarbete över gränserna. Information som ett land har måste delas med andra så att brottslingarna kan tas fast tidigare.

Liberalerna vill som enda svenskt parti se ett europeiskt FBI och en europeisk åklagarkammare. Om kriminella nätverk inte bryr sig om nationsgränser kan inte polisarbetet bara vara nationellt.

Arbetet som pågår med utvecklandet av en gemensam europeisk gränskontroll är ytterligare en viktig del i detta. För att nå resultat krävs aktivt alliansbyggande med gamla och nya likasinnade länder. Förhoppningsvis får Sverige, i den socialliberale Macron en viktig allierad.

De kriser som unionen genomgår måste vändas till något konstruktivt. Därför måste den svenska regeringen ta ett större ansvar för utvecklingen. Det finns bara en union för oss, och det är EU. Därför finns det bara en väg framåt, tillsammans, En marche!.

Birgitta Ohlsson(L)

riksdagsledamot från Stockholms kommun och utrikespolitisk talesperson

Maria Lundqvist-Brömster(L)

f d riksdagsledamot och f d ledamot av OSSE

Emmanuel Macrons segertal handlade om hoten mot det öppna samhället, friheten och pluralismen – kärnan i den europeiska unionen.

undefined