I Västerbotten finns 45 700 fastigheter med avlopp som inte är anslutna till kommunens avloppsnät.
Av dessa beräknas 16 900 vara undermåliga och av dessa beräknas 8 700 vara olagliga.
Som det ser ut i dag skulle det ta 81 år att rena samtliga enskilda avlopp. Risken för sjukdom och smitta är för stor för att kommunerna inte ska börja agera nu.
Den nya lagstiftning som håller på att tas fram av miljö- och energidepartementet är välkommen, men inte tillräcklig. Lagstiftningen löper stor risk att bli urvattnad på grund av att den endast inkluderar nyanlagda avlopp – inte gamla.
Vi behöver en ökad åtgärdstakt. Det innebär ett ökat ansvarstagande av kommuner när det kommer till oberoende kontroller av både nya och gamla avlopp. Alternativet är fortsatt smitta av människor och djur genom badsjöar och dricksvatten – och det är inte rimligt.
I en enkät till kommunerna i Västerbotten visade det sig att det under 2016 beviljades tillstånd för att åtgärda 1,23 procent av de enskilda avloppen. En modern avloppsanläggning har en teknisk livslängd på cirka 20 år. Det innebär att åtgärdstakten måste ligga på minst fem procent per år.
I Sverige finns det uppskattningsvis 350 000 undermåliga avlopp. Att den nya lagstiftningen endast inkluderar nya avlopp är absurt. Det innebär att alla de gamla avloppen som i dag behöver rening inte kommer att inkluderas i lagstiftningen.
I väntan på bättre lagar och en oberoende kontroll av samtliga enskilda avlopp vill vi ge följande tre tips till fastighetsägare:
- Ta reda på vad du har för avloppsanläggning. Om du har enskilt avlopp har du som fastighetsägare själv ansvar för att reningen håller tillräckligt hög standard.
- Om du misstänker att standarden inte är tillräcklig. Ta kontakt med kommunen och fråga vilken skyddsnivå som gäller på din tomt.
- Om du behöver åtgärda ditt avlopp. Ta kontakt med en entreprenör som kan utföra förändringarna och ansök om lov för att åtgärda avloppet hos kommunen. Genom att föregå kommunens inspektion slipper du tillsynsavgiften.
På så sätt kan vi hjälpas åt att undvika att orenade badsjöar och dricksvatten smittar människor och djur.
Anders Mårtensson