Centerpartiet har genomfört en resa i Norrlands inland för lyssna och hämta inspiration för att ytterligare utveckla politiken för ett hållbart norrländskt inland. Med på inlandsresan var partiets riksdagsledamöter Per Åsling och Helena Lindahl, ungdomsförbundets ordförande Hanna Wagenius, Majvor Sjölund från Centerpartiets distriktstyrelse i Norrbotten och tjänstemän från den decentraliserade riksorganisationen. Resan var lärorik och nyttig – många åsikter och verklighetsbeskrivningar som behöver komma upp till ytan har också gjort det. Gruppen har fått se den enorma utvecklingspotential som finns i Norra Sveriges inland, men också vad vi som politiker behöver göra för att den ska bli verklighet.
Ett av de problem som uppmärksammats under resan är hur allt fler kommuner i norr centraliserar sin verksamhet. Ambulanser tar allt längre tid på sig att komma fram, vårdcentralerna tappar sina akutvårdplatser och byskolor läggs ner. Ett av exemplen är Klockarbackeskolan i Moskosel, drygt fyra mil norr om Arvidsjaur, som nu står inför ett akut hot om nedläggning.
I Centerpartiet finns en bred erfarenhet av att ta ansvar runt om i Sveriges kommuner. Vi vet att varje byskola kanske inte går att rädda, men vi vet också att närheten till just skola är avgörande för många bygders framtid. De gånger som skolnedläggning övervägs måste frågan ses på ur ett helhetsperspektiv. Det har majoriteten i Arvidsjaurs kommun, bestående av Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, helt avstått ifrån.
Konsekvensanalysen uppgår inte till mer än 135 ord, och saknar helt beräkningar på vilka kostnader som skolnedläggningen kommer att föra med sig. De beräknade besparingarna utgörs också av en glädjekalkyl, där man bland annat glömmer bort att skolskjutsar kommer att kosta och att den befintliga skolbyggnaden måste ha underhållsvärme även om den slutar användas.
Situationen för eleverna, som i dag är mellan sex och tolv år gamla, skulle också kraftigt försämras. Med pendlingstiden inräknat skulle skoldagen ta nio timmar för de flesta, och elva timmar för de som bor längst bort. Byn skulle också lida av att idrottshallen försvinner, och de pensionärer som idag kan hämta mat i skolmatsalen skulle drabbas.
Ser man närmare på fallet blir det uppenbart att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet vill lägga ner skolan för nedläggningens skull. Man har exempelvis redan tidigare underlåtit att söka lärare utanför lokalsamhället för att kunna hänvisa till lärarbrist. Frågorna om vilka kostnader nedläggningen kommer att ge ignoreras. Det som händer i Moskosel är tyvärr inte unikt. Runt om i Sverige ser vi allt fler fall där kommuner bara "räknar hem" besparingar av nedläggningar, men inte analyserar vilka konsekvenser och kostnader det leder till för samhället i stort.
Jonas Sjöstedt, ordförande för Vänsterpartiet, har under de senaste veckorna försökt profilera sitt parti som ett som värnar om landsbygden. Ändå har hans partikollegor i Arvidsjaurs kommun arbetat för att lägga ner skolan i Moskosel i 20 år, och nu verkar de komma en bit på väg att nå det målet.
Från Centerpartiets sida vet vi att en verklig landsbygdspolitik inte bara är nationell, utan också lokal. Vilka beslut som fattas i kommuner och landsting är lika viktiga för bygdens utveckling som besluten i riksdagen. Innan Jonas Sjöstedt och hans parti förstått detta och handlar utifrån det vore det klädsamt om de inte låtsades föra en politik som skulle gynna landsbygden i Norrlands inland. Och om partiledaren nu ändå kommer att envisas med det – vad gör han då med kollegorna i Arvidsjaurs kommun?
Helena Lindahl(C)
riksdagsledamot för Västerbottens län
Majvor Sjölund(C)
vice ordförande distriktsstyrelsen Norrbotten
Per Åsling(C)
riksdagsledamot för Jämtlands län
Hanna Wagenius
förbundsordförande Centerpartiets ungdomsförbund