Det pågår ett uppror i Sverige.
I skuggan av riksmediornas bevakning sker den största politiska mobiliseringen sedan folkrörelsetiden.
Fler och fler motsätter sig regeringens odemokratiska behandling av regionfrågan.
I Jämtland Härjedalen satte vi igång ett folkinitiativ med början den 14 september. Vi behövde samla drygt 10 000 stödförklaringar, tio procent av väljarna, för att få till stånd en lokal folkomröstning i regionfrågan. Tre veckor senare lämnade vi in dubbelt så många namnunderskrifter till regionen.
Det är en politisk mobilisering som torde slå alla tidigare rekord.
Vi är heller inte ensamma. För en tid sedan lämnas ett likadant folkinitiativ in i Norrbotten. Nyligen har namninsamlingar startat i Dalarna, i Södermanland, i Värmland och i Västerbotten.
En folkomröstning är det enda rätta och omdömesgilla.
Regeringens linje att driva igenom storregioner till varje pris bryter mot ett etablerat tillvägagångssätt i den svenska demokratin: Indelningsändringar ska ske med breda majoriteter och med stöd i den allmänna opinionen.
Rena vandringssägner om att en folkomröstning skulle vara omöjlig eller meningslös slog på ett olyckligt sätt rot hos dåligt informerade beslutsfattare i våras.
Nu inbillar sig, tack och lov, allt färre leva i något annat land än det Sverige som hittills hållit 30 lokala folkomröstningar i indelningsfrågor sedan 1978 – varav regeringen i ett enda fall kört över folkviljan.
Reformer av välfärdens institutioner som ska gälla i generationer framöver är en alltför komplicerad och viktig fråga för att överlåta till en handfull centraliseringsivrare och stordriftsvurmare.
Vi måste få in fler perspektiv i debatten: medborgarna och all vårdpersonal som i slutänden är de som ska få välfärden att fungera i praktiken sitter inne med värdefulla kunskaper och erfarenheter.
Oavsett vad en folkomröstning kommer fram till så kommer beslutet att slipas till det bättre.
Vårt exempel visar att det är möjligt med en bred uppslutning i denna fråga. Vänster och höger har bokstavligen stått sida vid sida för att samla namn. De allra flesta medborgare som får frågan skriver på. Viljan att vara med och samla in namn har varit smittsam.
Vi hoppas att de initiativ som planeras och tagits i Västerbotten söker skapa samma breda front, höjd över partipolitiska motsättningar, som vi har gjort.
Kräv en folkomröstning i regionfrågan.
Mattias Warg