Det duger inte att ställa individen mot familjen

Replik. En väl fungerande familj som får det stöd från samhället som stärker dess ställning, inte utarmar den, är den bästa garantin för individens utveckling. Det gäller inte minst barnen.

Not Found2016-11-15 19:07
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på Malin Lernfelts ledare ” Därför har Alf Svensson fel när han vill sätta familjen före individen”, publicerad i Norran och på norran.se måndagen den 7 november 2016.

Malin Lernfelt menar att det är och bör vara individen som är samhällets minsta enhet.

Nåja, skribenten har då också att bemöta FN:s konvention där det entydigt slås fast att ”familjen är samhällets naturliga och grundläggande enhet …”.

Det duger således inte att ställa individen mot familjen.

En väl fungerande familj som får det stöd från samhället som stärker dess ställning, inte utarmar den, är den bästa garantin för individens utveckling. Det gäller inte minst barnen.

Modern och internationell forskning dokumenterar hur viktiga, och nära nog oersättliga, de första levnadsåren är för att barn upp i åren ska känna trygghet och välbefinnande.

Vi ska göra vad vi kan för att dylika forskningsresultat blir bekantgjorda också i vårt land.

Ett av vårt lands största problem är barns och ungdomars psykiska ohälsa. Det är märkligt att det oftast förtigs i samhällsdebatten.

Inom socialtjänsten är man väl förtrogen med vilka svåra konsekvenser det får för barn när familjen inte mår bra. Socialpolitiken bör därför, enligt vår mening, vara inriktad på att uppväga familjers eventuella brister, inte att överta familjers roll.

Från politikerhåll ordas det nu och då, men enligt vår uppfattning alldeles för sällan, om familjens betydelse. Samtidigt övertar politiker den roll och beslutsfunktion som generellt och naturligt bör tillhöra familjen. Vi menar att detta måste påpekas och faktiskt motverkas.

Individualismen har i vårt land drivits så långt att vuxna individers vilja och intresse ställs framför barnets självklara rätt. Detta finner vi inte vara acceptabelt och i överensstämmelse med vad vekligheten fordrar.

Givetvis kan vi alla erinra oss att kvinnor och barn, i synnerhet historiskt, trängts undan och hållits nere. Vi pläderar inte alls för ett patriarkaliskt samhälle, men vi ivrar för barnens rätt och trygghet, och just därför anser vi att familjen måste lyftas fram i opinionsbildning och lagstiftning i vårt land.

Alf Svensson tidigare bland annat partiledare för Kristdemokraterna och Europaparlamentariker Svar direkt: Jag har ingen annan åsikt än Alf Svensson när det kommer till vikten av barns rätt till trygghet. Men jag håller inte med om att individualismen i vårt samhälle drivits för långt. Tvärtom är det fortfarande ett faktum att många barn far väldigt illa just på grund av att familjen – det vill säga de vuxnas – vilja tillåts gå före barnets behov. Lagen skyddar i dag biologiska föräldrar in absurdum. Oavsett hur illa någon gjort sina barn tillåts man ofta behålla vårdnaden och makten över barnens liv. På samma drabbas många unga från patriarkala miljöer hårt eftersom samhället vid hedersförtryck fokuserar på att ”hjälpa familjen” trots att det är familjen (alltså de vuxna) som är själva roten till problemet och inte har någon som helst önskan om förändring. En lagstiftning som ytterligare lyfter fram familjens rätt på det sätt Alf Svensson med flera efterfrågar riskerar att leda till att dessa utsatta barn och ungas situation ytterligare förvärras. En väl fungerande familj utgår ifrån väl fungerande individer. Det är dessa individers enskilda rättigheter och skyldigheter lagstiftningens fokus måste ligga. Inget annat. Malin Lernfelt ledarskribent på Liberala Nyhetsbyrån 18541236