Replik på Karin Rågsjös (riksdagsledamot från Stockholms kommun och vårdpolitisk talesperson) och LiseLott Olssons (landstingsråd Västerbottens läns landsting) debattartikel ” Våra sår ska behandlas lika” publicerad på norran.se söndagen den 7 maj 2017.
De båda vänsterpartisterna Karin Rågsjö och LiseLotte Olsson beskriver i sin debattartikel ”Våra sår ska behandlas lika” de reformer som partiets förhandlingar med regeringen gett upphov till. Men deras verklighetsbeskrivning i det inledande stycket lämnar en hel del i övrigt att önska.
Det är nämligen fullt av faktafel, förvanskningar och insinuanta beskrivningar.
Återigen vill företrädare för Vänsterpartiet ge sken av att vinsten leder till sämre kvalitet inom vård och omsorg. Att privata vårdcentraler och andra aktörer kan generera vinster på bekostnad av patienternas vård och medarbetarnas hälsa.
För det första visar kvalitetsmätningar att privata utförare får högre betyg än offentliga.
Socialstyrelsen visar att privata äldreboenden får högre betyg på 18 av 22 kvalitetsparametrar. Den sammanställning som Sveriges kommuner och landsting (SKL) låtit göra visar att de privata vårdcentralerna dominerar bland landets 20 mest populära.
Enligt den senaste Jobbhälsobarometern visar det sig att medarbetare i privata verksamheter är mer nöjda med sin lön, upplever sig mindre sjuka och att arbetsuppgifterna hinns med inom ordinarie arbetstid.
För det andra kan jag påminna Karin Rågsjö och LiseLotte Olsson att de som politiska beslutsfattare kan verka för att stärka kvaliteten inom vården och omsorgen.
Vårdföretagarna har tagit fram en kvalitetsdeklaration som ska göra det enklare att jämföra och utvärdera kvaliteten i olika verksamheter. Kvalitetsdeklarationen bygger på en vilja från Vårdföretagarnas medlemsföretag att öka transparensen och jämförbarheten.
Men vi tar gärna emot politisk hjälp för att driva på implementeringen av kvalitetsmåtten även inom offentliga verksamheter. Här kan Karin Rågsjö och Vänsterpartiet göra verklig skillnad.
Välfärden står inför stora utmaningar i framtiden.
Då behövs konstruktiva parter – inte slagord som bygger på felaktigheter.
Håkan Tenelius