Vi är glada att Socialdemokraterna står för sitt löfte om ett badhus i Skelleftehamn. Vi har svårt att förstå det motstånd som den samlade oppositionen har.
Vattenidrotter engagerar många. Simmarna och kanotpolon i Skellefteå har nationell elit, trots bristande träningsförutsättningar i form av tider och vattenytor. Under de attraktiva tiderna prioriteras motion/rekreation före organiserad verksamhet, som undervisning och träning, eftersom vattenyta saknas.
Badet i Skelleftehamn har varit stängt i över ett år. Det har påverkat negativt. Det visar att det behövs ett bad till och det mesta talar för en placering i Skelleftehamn.
Så tack Lorents Burman för stödet från socialdemokratin.
Skolorna som förut använt Örjansbadet är hänvisade till Bureå.
Tiderna till förfogande är klart begränsade. Kanotpolon har tider i Eddahallen torsdagar kl 21–22 och söndagar kl 17–20. Det saknas förvaringsutrymmen vilket gör att kanoterna får förvaras ute i en container. Det är svårt att få allt torrt innan utrustningen bärs ut och den är frusen när den bärs in igen.
Det är inte bra för utrustning eller utövare.
Ytan räcker inte till för matchträning, men klubben har landslagsspelare och -tränare.
Skelleftesims satsning på vattenpolo raserades i samband med Örjansbadets stängning.
Våra nya svenskar kommer ofta från platser där vattentillgången är begränsad och behovet av simträning är därför extra stort.
Hur ska Örjansbadet utvecklas?
Det finns en grupp med 15 föreningar som diskuterat frågan, och som är eniga om att en bassäng på 25 x 50 meter är det som bäst uppfyller behoven. Det är en framtidssatsning.
Oviljan att diskutera sakfrågan från kommunens representanter är stor. Det finns ingen behovsinventering. Det har inte gått att få ta del av de underlag som sägs finnas från studiebesök. Falska påståenden som att Skellefteå är bassängtätast i landet används …
Det finns ingen vilja att ta tillvara den lokala kompetens som finns.
Simklubbarna har många medlemmar. Det finns ett stort intresse för motionssim och ett stort behov av simundervisning. Vattenidrotternas möjligheter att få träningstider är klart sämre än att få tider i idrottshallar.
Skellefteå har satsat på idrotten med bland annat fler isytor, fler idrottshallar som uppfyller plankraven på 20 x 40 meter och med möjlighet att ta in åskådare. Det är bra, men nu behövs en satsning på vattenidrotter som även frigör yta för motionärer.
Skellefteå behöver en bassäng för idrotten, en satsning i Skelleftehamn på en 25 x 50-metersbassäng gör att vattenidrotter kan flytta sin verksamhet dit. Träning kan ske parallellt med motion och rekreation, simskolor med mera.
Ibland kan hela bassängen användas för tävling. Eddahallen avlastas och det ger en bättre sits för alla som vill använda vatten som element.
Sten-Arne Burman
kyrkorådets ordförande i Sankt Örjans församling
Anders Danielsson
ordförande i Skellefteå Kanotklubb
Det finns ingen vilja att ta tillvara den lokala kompetens som finns.