Replik på Marika Wärffs debattartikel ”Svenskt kött i stället för skatt” publicerad på norran.se tisdagen den 29 januari 2013.
Vi på Jordbruksverket är glada över det engagemang som rapporten ”Hållbar köttkonsumtion” har väckt hos många konsumenter och lantbrukare. Då medierna och många debattörer har valt att lyfta fram att vi föreslår en köttskatt har vi förståelse för att svenska lantbrukare blir oroade.
Men läser man rapporten blir det tydligt att vi inte ger något sådant förslag. Vi resonerar om möjliga styrmedel på EU-nivå som komplement till att på frivillig väg minska köttkonsumtionen i västvärlden. Vi säger också att en koldioxidskatt på kött skulle vara svår att genomföra.
I västvärlden behöver vi äta mindre kött. I dagsläget minskar klimatpåverkan från den svenska köttproduktionen, men samtidigt ökar den från konsumtionen. Anledningen är att vi äter allt mer kött och att en ökande andel importeras.
Vi ser inga skäl till att minska den svenska produktionen. Tvärtom finns mycket som talar för att den borde öka, om det sker på bekostnad av en produktion som inte är lika hållbar. Detta eftersom svensk köttproduktion står sig mycket väl i hållbarhetssynpunkt. - Vi har lägst antibiotikaanvändning i EU.
- Vi har genom förebyggande arbete god hälsa hos våra djur med få utbrott av allvarliga sjukdomar.
- Vår nötköttsproduktion, som hänger ihop med mjölkproduktionen, är i internationell jämförelse klimatsmart.
- Vi bryter inte heller ny naturmark till bete eller foder i Sverige utan har i stället problem med igenväxning av marker. En förutsättning för att bevara landsbygdens miljövärden och livskraft är betande djur för kött- eller mjölkproduktion.
Att vi konsumenter väljer kött med omsorg gör skillnad, för det är skillnad på kött och kött.
Gabriella Cahlin
chef för marknadsavdelningen, Jordbruksverket
Fotnot: Rapporten ”Hållbar köttkonsumtion” hittar du på Jordbruksverkets webbplats.