Förslaget till ny länsstruktur för sjukvården i Västerbotten visar på den sittande S-majoritetens idélöshet när det gäller att komma tillrätta med sjukvårdens stora utmaningar; dålig ekonomi och tillgänglighet och en personal som känner frustration över att inte räcka till.
För att lösa många av de utmaningarna är det viktigt med ett starkt, lokalt och närvarande ledarskap med ett tydligt mandat. För den enskilda medarbetaren är inte frågan om var verksamhetschefen sitter det viktigaste utan att den närmaste chefen har ett tydligt mandat och befogenheter att vara ledare.
Hur det lokala ledarskapet formas är en tjänstemannafråga.
Moderaterna vill framhålla att vi är oerhört positiva till intraprenader som en del av sjukvårdens organisatoriska lösningar. De har visat ge bättre förutsättningar för medarbetarna att känna delaktighet och ett ledarskap som har mandat och befogenheter.
Intraprenadlösningar måste dock vara en del i en länsstruktur där samma medicinska bedömningar och samma väntelista gäller för hela länet.
Grundproblemet kommer dock fortsatt att vara detsamma även med detta förslag. Förslaget bryter inte upp den organisationsform som gällt i årtionden. Svensk sjukvårdsstruktur bygger på att patienter går till specifika avdelningar som grundar sig i läkarkårens specialisering och inte efter den sjukdom som patienten har.
Det behövs ett genomgripande nytänkande. Sjukvården måste i mycket högre omfattning organiseras med patientens behov i centrum, inte hur organisationen och läkarnas specialistkompetens är uppbyggd. Goda exempel på sådana lösningar existerar och uppvisar goda resultat.
Ett sådant exempel är hur vården är organiserad på bröstmottagningen. En patient som söker mottagningen på grund av en knöl i bröstet kan få sin diagnos klar inom ett dygn – efter att ha fått en samlad bedömning av olika specialister – och lämnar mottagningen med ett färdigt behandlingsprogram.
Ett annat exempel skulle vara en smärtmottagning för patienter med smärtsymptom.
Moderaterna anser att patientens resa genom vården måste organiseras mer efter sjukdomstillstånd än efter specialitet och vårdnivå. Dessutom måste sjukdomstillstånd i mycket högre utsträckning handläggas av multidisciplinära team med olika specialiteter och vårdnivåer representerade.
Dagens traditionella organisationsform bidrar till en begränsning i sjukvårdens utveckling.
Moderaterna sätter patienten först och därmed vill vi se ett bättre omhändertagande som sätter patienten i centrum. Därför kommer vi att rösta nej till förslaget om nya länskliniker och ja till vårt förslag – att sjukvården i länet ska organiseras efter sjukdomstillstånd.
Lena Riedl(M)
ledamot i Hälso- och sjukvårdsnämnden, Västerbottens läns landsting
Anna-Karin Nilsson(M)
ledamot i Hälso- och sjukvårdsnämnden, Västerbottens läns landsting
För att lösa många av sjukvårdens utmaningar är det viktigt med ett starkt, lokalt och närvarande ledarskap med ett tydligt mandat.