Konkurrenskraftiga lantbruksföretag och god försörjningsberedskap hänger ihop.
Vårt lands försörjningsgrad minskar i rask takt nu när gårdar läggs ner på löpande band. Aktuell statistik från Jordbruksverket visar att mellan 2010 och 2015 försvann 83 mjölkgårdar, eller drygt 20 procent, i Norr- och Västerbotten. Den takten lär accelerera. Det är dags att dra i alarmklockan.
Hushållningssällskapet Norrbotten-Västerbotten är bekymrat över det minskande antalet lantbruk och den låga självförsörjningsgraden.
2013 fanns 626 heltidsföretag inom lantbruket i Norr- och Västerbotten, en minskning med drygt 37 procent jämfört med 2003. Den minskade produktionen av livsmedel i Sverige kompenseras med ökad import och i förlängningen en ökad sårbarhet.
Regeringen har tagit minst två initiativ för att stärka Sverige. Det första var att sjösätta arbetet med att ta fram en svensk livsmedelsstrategi. Syftet är att utveckla den svenska matproduktionen och skapa sysselsättning och hållbar tillväxt i hela landet.
Strategin ska bidra till att öka den svenska produktionen av mat – och även exporten. Hushållningssällskapet tycker att det är bra med en nationell livsmedelsstrategi, men finner det anmärkningsvärt att försörjningsberedskapen inte kommer att behandlas i den.
Det andra initiativet var att regeringen gav försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) i uppdrag att senast i juni 2016 lämna förslag till en gemensam grundsyn för en sammanhängande planering för totalförsvaret till regeringskansliet (Försvarsdepartementet). Inte heller här omnämns försörjningsberedskap vid en eventuell krissituation.
Problemet är att den nationella livsmedelsförsörjningen faller mellan dessa två stolar. Hushållningssällskapet beklagar att frågan inte behandlas i livsmedelsstrategin när vi vet att vi bara klarar oss i cirka fem dagar vid händelse av en större kris eller avspärrning. Vi vet också att om transportsystemet kollapsar är det tomt i butikerna efter ett dygn. Butikernas lager räcker en dag.
Från Hushållningssällskapens sida har vi därför ställt två frågor till landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) som vi önskar få besvarade:
- Vilken ambitionsnivå har regeringen beträffande svensk försörjningsberedskap i händelse av en situation där import och export av livsmedel och förnödenheter riskerar att begränsas?
- Finns det någon myndighet eller organisation som har det övergripande ansvaret för planeringen av livsmedelsförsörjningen eller är det upp till varje medborgare att klara sig själv?
Inte minst här i Norr- och Västerbotten, ett stort geografiskt område med stora avstånd, finns det all anledning att ställa frågor kring beredskapen för livsmedelsförsörjningen i en krissituation.
Sven-Erik Österberg
ordförande Hushållningssällskapet Norrbotten-Västerbotten
Bernt Wikström
vice ordförande Hushållningssällskapet Norrbotten-Västerbotten
Mikael Kivijärvi
vd Hushållningssällskapet Norrbotten-Västerbotten
Hushållningssällskapet är bekymrat över det minskande antalet lantbruk och den låga självförsörjningsgraden.