Det är dags för en ny vapenamnesti

Debatt. Antalet vapen som florerar i samhället är för många. Det sker alltför ofta skjutningar och för många människor skadas och mister livet. Antalet vapen i samhället ska minska, det är det enda sättet att minska det dödliga våldet.

Foto: Foto: Ledarredaktion

Not Found2016-11-10 10:37
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det brottsförebyggande arbetet är grunden i svensk polis dagliga arbetsuppgifter för att upprätthålla tryggheten i Sverige.

Vänsterpartiet är stolt över att tillsammans med regeringen storsatsat på brottsförebyggande insatser i budgetpropositionen.

I budgeten för 2017 föreslår Vänsterpartiet och regeringen 25 miljoner kronor årligen för satsningar på regional brottsförebyggande samordning. Satsningen är 40 miljoner kronor högre jämfört med den borgerliga regeringen. Satsningen behövs för att bygga ett tryggare Sverige.

Tryggheten i Sverige har ökat. Ändå är det många som dagligen känner oro och otrygghet, att våldet i samhället krupit sig in i vardagen.

Vänsterpartiet har arbetat aktivt med att skapa ökat trygghet. Vi är för en samtyckeslagstiftning som kommer att ändra både synsättet och rättsväsendet inställning till våldtäkter. Vi vill skärpa lagstiftningen vad det gäller handgranater och öka straffet för vissa våldsbrott.

Antalet vapen som florerar i samhället är för många. Det sker alltför ofta skjutningar och för många människor skadas och mister livet. Antalet vapen i samhället ska minska, det är det enda sättet att minska det dödliga våldet.

Vi vänsterpartister i polisens regionspolisråd vill därför ha en ny vapenamnesti.

En vapenamnesti innebär att den som har ett skjutvapen eller ammunition utan att ha rätt till det kan lämna in dessa till polisen helt anonymt utan att riskera åtal eller straff för det olovliga innehavet. Syftet är att minimera förekomsten av illegala vapen i samhället.

Tre månaders vapenamnesti 2007 resulterade i 13 835 oregistrerade vapen och vapendelar samt 14 ton ammunition. En ny vapenamnesti rådde mellan mars och maj 2013 och resulterade i att 15 132 vapen och vapendelar samt 36 ton ammunition lämnades in till polisen.

Av det som lämnades in var ungefär 50 procent jaktvapen, cirka 30 procent enhandsvapen och resterande 20 procent bland annat automatvapen, vapendelar, luftgevär och luftpistoler. Resultatet kan jämföras med utfärdade licenser där nästan 90 procent är jaktvapen och cirka tio procent enhandsvapen.

Vapenamnestier fungerar väl. Antalet vapen som lämnas in är många och ju färre vapen som cirkulerar i samhället desto bättre är det.

Regeringen har aviserat att en vapenamnesti ska göras i slutet av mandatperioden, men läget är akut och Vänsterpartiet anser att vapenamnestin måste ske nu.

För alla vårs trygghet.

Linda Snecker(V)

regionpolisråd Öst

Gunilla Roxby Cromwall(V)

regionpolisråd Stockholm

Ann-Louise Ljung(V)

regionpolisråd Syd

Agneta Hansson(V)

regionpolisråd Nord

Parvane Assadbegli(V)

regionpolisråd Bergslagen

Yvonne Oscarsson(V)

regionpolisråd Mitt

Lena Olsson(V)

polismyndighetens insynsråd

Stig Henriksson(V)

säkerhetspolisens insynsråd

undefined