Det är dags att trygga byggjobben

Debatt. Arbetsgivare och fack står inför en gemensam utmaning – att skapa trygga och säkra byggjobb. Det är därför vår förhoppning att avtalsförhandlingarna ska kunna genomföras i en samförståndsanda på de tre avtalsområden där vi är avtalspart.

Not Found2017-03-28 13:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Behovet av bostäder, vägar och järnvägar är större än på mycket länge. Det gör att många byggföretag har fullt upp.

Samtidigt vittnar många om en allt hårdare konkurrens från internationella och specialiserade aktörer. Här har arbetsmarknadens parter ett gemensamt ansvar att se till att vi har kollektivavtal som skapar förutsättningar för att kunna konkurrera. Därför är årets avtalsrörelse i byggbranschen viktigare än på mycket länge.

Enligt Boverket behövs mer än 700 000 bostäder byggas till 2025 för att möta behoven. För att nå det målet krävs att det byggs närmare 90 000 bostäder under de kommande fyra åren. Förra året påbörjades 65 000 nya bostäder. 2017 spås en något svagare efterfrågan på ägda bostäder att dämpa bostadsbyggandet.

Däremot kommer det att vara fortsatt hög aktivitet inom installationssidan respektive väg- och järnvägsbyggandet, bland annat som en följd av att regeringen budgeterat för en anslagsökning på 25 procent 2017.

När byggbranschen nu växer har arbetsgivare och fackförbund ett ansvar för jobben. Sveriges Byggindustriers medlemsföretag vill självklart att framtidens byggjobb ska vara trygga, säkra och i företag med kollektivavtal. Men tyvärr väljer i dag många företag bort kollektivavtalen eftersom de inte anses tillräckligt attraktiva.

Så kan det inte fortsätta.

I årets avtalsrörelse har vi tillsammans med våra avtalsparter två stora utmaningar. Dels måste vi skifta fokus från kortsiktiga vinster för endera parten, marknadsfört i ett upptrissat tonläge, och i stället ta sikte på gemensamma långsiktiga vinster.

Dels måste vi skapa ett konkurrenskraftigt kollektivavtal som gör att den tredjedel av byggbranschen som i dag står utan kollektivavtal tänker om.

Konkret handlar det exempelvis om att utöka möjligheten till lokala löneöverenskommelser med den fackliga förtroendemannen i företaget, att förändra arbetstidsregler för att skapa bättre flexibilitet.

Arbetsgivare och fack står inför en gemensam utmaning – att skapa trygga och säkra byggjobb. Det är därför vår förhoppning att avtalsförhandlingarna ska kunna genomföras i en samförståndsanda på de tre avtalsområden där vi är avtalspart.

2016 års byggstrejk innebar kostnader på närmare en miljard kronor för våra medlemsföretag. Det var inte bra för byggföretagen, inte bra för byggjobben och inte bra för branschens förtroende.

Vår utmaning och vårt mål är trots allt gemensamt. Bara tillsammans kan vi trygga framtidens bostäder och byggjobb.

Johan Hallberg regionchef för BI Norra Norrland (Sveriges Byggindustrier) 18541236