Sverige har kommit långt inom den reproduktiva hälsan, men mycket arbete återstår.
För en kvalitativ, trygg och stressfri förlossningsvård behövs ekonomiska muskler. Vilket i sin tur kräver långsiktiga anslagshöjningar som vilar på tvärpolitiska överenskommelser bortom kortsiktiga satsningar, valfläsk och tomma löften.
Centerkvinnorna vill att förlossningsvården värderas högre och att långsiktiga resurser skjuts till.
Med sommaren kommer larmen om överbelagda BB-avdelningar och barnmorskor som går på knäna. Länge har barnmorskor och föräldrar påtalat att situationen för förlossningsvården är ohållbar. Det handlar om arbetsförhållanden, bristfällig kontinuitet i vårdkedjan, platsbrist och långa avstånd.
Men förlossningsvården behöver inte bara mer resurser utan också förbättrad organisation och fler valmöjligheter. Centerkvinnorna vill se fler vårdformer. Att landsting använder sig av metoder som ”Caseload” och ”Min barnmorska” där kvinnan möter en och samma barnmorska under graviditet och förlossning.
Det finns stora variationer i landet gällande den vård som kvinnor erbjuds kring förlossningen.
Några landsting erbjuder kvinnan att stanna kvar sex timmar efter förlossningen, i andra får hon stanna i tre dygn. I dag får inte alla pappor eller partners övernatta på sjukhuset den första natten efter en förlossning, trots att forskning visat hur viktiga de första dygnen är för barn och föräldrars anknytning.
Vi vill ha nationella riktlinjer som sätter en miniminivå på vad förlossningsvården ska erbjuda.
Ingen kvinna ska tvingas lämna sjukhuset inom 24 timmar, om hon inte själv så önskar.
Gällande eftervård och uppföljning behöver valfriheten öka. Nyblivna föräldrar tvingas inom några dagar efter förlossningen tillbaka till sjukhuset för efterkontroll. Detta kan innebära en lång resa under de dygn då stress ska undvikas. Vi vill att dessa kontroller ska kunna göras nära hemmet.
Vi vill även uppmuntra landstingen att etablera mobila spädbarnsteam med hembesök som syftar till att öka stödet till nyblivna föräldrar.
Centerkvinnorna kommer aldrig att acceptera en nedrustning av förlossningsvården. Därför arbetar vi för mer valfrihet, mer resurser till eftervården och en dräglig miniminivå för tiden på BB. Vi vill se att eftervård erbjuds nära hemmet och att ingen ska tvingas lämna BB inom 24 timmar.
Sofia Jarl, förbundsordförande Centerkvinnorna
Gabriella Rymark, ordförande Centerkvinnorna Skellefteå och kandidat till kommunfullmäktige
Katarina Larsson, ledamot Centerkvinnorna Skellefteå och kandidat till landstingsfullmäktige