Den regering vi väljer avgör Sveriges roll

Debatt. För oss liberaler är det självklart att EU:s 28 medlemsländer behöver samarbeta mer, inte mindre, för att lösa dagens och morgondagens utmaningar. Sverige har alla möjligheter att vara ett pådrivande, aktivt och målmedvetet medlemsland.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Not Found2018-08-27 06:58
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined

Har du tänkt på att höstens val till riksdag, landsting och kommun också på ett sätt är ett EU-val?

Den regering vi väljer avgör Sveriges roll och betydelse inom det europeiska samarbetet.

För oss liberaler är det självklart att EU:s 28 medlemsländer behöver samarbeta mer, inte mindre, för att lösa dagens och morgondagens utmaningar. Sverige har alla möjligheter att vara ett pådrivande, aktivt och målmedvetet medlemsland som tillsammans med andra söker gemensamma lösningar på gemensamma problem.

EU har åstadkommit mycket. Förutom att garantera fred på vår kontinent så kan människor, varor, tjänster och kapital röra sig fritt över nationsgränserna och bidrar på så sätt till ekonomisk tillväxt, vilket skapar välstånd för oss, både företagare och oss övriga.

Den ökade konkurrenskraften och den minskade byråkratin har lett till att det numera är billigare än tidigare att flyga, ringa och surfa på internet inom EU, samtidigt som konsumenträtten har stärkts. Det är beslut som gör vår vardag så mycket bättre och saker som vi ofta tar för givna.

I en globaliserad värld behöver EU nu nya visioner och strategier för att förbli en dynamisk, konkurrenskraftig och kunskapsbaserad ekonomi.

Men det finns naturligtvis många svåra utmaningar som återstår att lösa tillsammans. Vi liberaler kommer alltid att vara aktiva och tillsammans med andra proeuropeiska medlemsländer arbeta hårt för att leverera en stark och bärande politik.

En politik för klimatet, social sammanhållning, integritetsskydd, en hållbar europeisk asylpolitik och ett starkt dataskydd. Men också en politik som bekämpar terrorism och grov organiserad brottslighet. Vi vill se fortsatt fri rörlighet inom Schengen och en väl disponerad långtidsbudget. Vi värnar mänskliga rättigheter och så mycket mer.

I en globaliserad värld behöver EU nu nya visioner och strategier för att förbli en dynamisk, konkurrenskraftig och kunskapsbaserad ekonomi.

Genom att bejaka modern teknik och nya vetenskapliga framsteg, och genom att värna de värderingar, friheter och mänskliga rättigheter som den europeiska unionen byggdes på, kan vi garantera medborgarna unika livschanser inom unionen.

Vi liberaler vågar tro på framtiden, och vi vill göra allt vi kan för att låta människor bejaka sina möjligheter att ta tillvara sina livs chanser, både här i Västerbotten, i Sverige och i hela EU.

När du lägger din röst den 9 september tänk också på hur du vill att de rättigheter och möjligheter, som EU:s lagstiftning syftar till att skapa, kan bli verklighet för alla medborgare i Europa, oavsett var man bor.

Cecilia Wikström (L), europaparlamentariker

Ulrica Westerlund, Umeå, riksdagskandidat för Liberalerna

Andreas Westerberg, Skellefteå, riksdagskandidat för Liberalerna

Maria Lundqvist-Brömster, Nordmaling, riksdagskandidat för Liberalerna

Läs mer om