Den likvärdiga vården finns bara på pappret

Debatt. För Centerpartiet är det en självklarhet att sträva efter att alla medborgare ska ha rätt till en likvärdig vård och vi nöjer oss inte med politiska floskler. Vi vill se likvärdig vård på riktigt.

Foto: Foto: Ledarredaktion

Not Found2017-05-02 17:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att alla i Västerbotten ska få en likvärdig vård, oavsett var i länet man bor, är nog en självklar ambition för de flesta politiker.

Denna ambition lyfts också flitigt fram i olika sammananhang, nu senast som ett argument i debatten kring införandet av länskliniker på länets sjukhus. Trots att denna ambition är så tydligt uttalad i debatten saknas det i stor utsträckning tydliga mål och uppföljning för att säkerställa att vården är jämlik över hela länet.

Inom andra områden, som exempelvis jämställdhet mellan könen, har krav på mål och uppföljning successivt stärkts, och även om det finns mycket kvar att göra så märker man när man är ute i verksamheten att det finns ett tydligt fokus på jämställdhetsfrågan. Detsamma kan tyvärr inte sägas om de geografiska skillnaderna.

För när man tittar på de faktiska siffrorna över fördelningen av patienter på enskilda enheter med länsuppdrag, eller hur vårdkonsumtionen är fördelad i länet, så ser man tydliga skillnader. Kort sagt kan man säga att ju längre ifrån man bor den fysiska plats där vården utförs ju mindre vård får man.

Den geografiska snedfördelningen finns främst inom verksamhetsområden där verksamheten är centrerad till en ort, och där resande innebär ett hinder för patienterna på grund av exempelvis smärta eller skörhet.

Många verksamheter försöker resa ut i länet, men utan tydliga mål och tydlig uppföljning blir det inte i den omfattning som skulle krävas för att kunna säkerställa en likvärdig vård för dessa patienter.

Snedfördelningen är tydligast inom gruppen äldre, där vårdkonsumtionen under många år tydligt skilt sig beroende på var i länet man bor. Äldre boende i Umeområdet ges mer vård än äldre boende i andra länsdelar, vilket naturligtvis inte borde vara acceptabelt.

Förklaringen brukar vara att det finns fler geriatriska vårdplatser i Umeå.

Att det finns ett samband mellan hur nära vården man bor och tillgängligheten till den är i sig inget konstigt. Det är snarare väntat.

Det som är mer förvånande är att den rödgröna landstingsmajoriteten argumenterar som om detta samband inte existerar, utan tror att alla länsbor får likvärdig vård – även om vården centraliseras till en plats.

För Centerpartiet är det en självklarhet att sträva efter att alla medborgare ska ha rätt till en likvärdig vård och vi nöjer oss inte med politiska floskler.

Vi vill se likvärdig vård på riktigt.

Daniel Öhgren(C)

förste vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, Västerbottens läns landsting

Carina Sundbom

gruppledare för Centerpartiet i Skellefteå kommun

Kjell Bergmark

kretsordförande för Centerpartiet i Skellefteå kommun

Helena Moen(C)

ersättare i landstingsfullmäktige, Västerbottens läns landsting

Håkan Andersson(C)

ledamot kommunfullmäktige, Skellefteå kommun

Gabriella Rymark(C)

ersättare kommunfullmäktige, Skellefteå kommun

Snedfördelningen är tydligast inom gruppen äldre. Äldre boende i Umeområdet ges mer vård än äldre boende i andra länsdelar, vilket naturligtvis inte borde vara acceptabelt.

undefined