På söndag är det val i Tyskland.
Det blir allt viktigare att hålla ögonen på vad som händer i vårt södra grannland.
Inte minst därför att Tyskland är en viktig handelspartner som svarar för 11 procent av svensk export och 19 procent av svensk import.
Politiskt håller Tyskland, genom sin storlek och sin förhållandevis starka ekonomi, på att få en allt mer central position. Om Storbritannien lämnar EU kommer Tyskland att få en än mer dominerande roll när det kommer till att driva EU-agendan.
För näringslivet i hela EU är det viktigt med ett Tyskland som står upp för reformer som ökar konkurrenskraften, skapar tillväxt och nya arbetstillfällen.
Den inre marknaden är EU:s motor med sin fria rörlighet för kapital, varor, tjänster och människor. Här har Tyskland problem på hemmaplan med regler som hämmar tysk tillväxt – och därmed också EU:s.
Den tyska förståelsen för frihandel och öppenhet är större när det gäller handel med omvärlden. Här har det tyska näringslivet starka intressen, vilket borgar för stort engagemang, oavsett valutgång. Tyskland kan i bästa fall visa globalt ledarskap för mer frihandel.
Inför valet efterlyser det tyska näringslivet mer fokus på forskning och digitalisering. Det krävs mer investeringar i digital infrastruktur, men också enklare och bättre regelverk. Här skulle Sverige och Tyskland kunna göra gemensam sak, både gällande ökat samarbete i näringslivet och i EU-politiken.
En fungerande digital inre marknad kan skapa förutsättningar för en välkommen datadriven tillväxt.
Alla mätningar pekar på att CDU och CSU blir största partiblock och att Angela Merkel blir kvar som förbundskansler. Men utan egen majoritet krävs en eller flera koalitionspartners, så sakpolitiken kommer att avgöras först efter valet och formas beroende på vilka politiska samarbeten förbundskanslern väljer.
Oavsett valutgång är möjligheterna till ett utökat samarbete mellan Sverige och Tyskland stora.
Våra länder har samma utmaningar på många områden och näringslivet har stora likheter.
Ett ökat tillträde till marknader, både i EU och globalt, behovet av att hitta lösningar på integrationsutmaningen och digitalisering är några möjliga samverkansområden. Sverige kan lära av arbetsmarknadsreformer med enklare insteg till arbetsmarknaden och den starka tyska traditionen av företagsanpassad yrkesutbildning.
Europas framtid vilar på företagsamma människor och konkurrenskraftiga företag. Här kan EU vara en drivkraft för ett fortsatt och hållbart välstånd för alla sina medborgare, ett välstånd som Sverige och övriga Europa så väl behöver.
Jens Hedström
chef för Svenskt näringslivs Brysselkontor med särskilt ansvar för EU-frågor
Våra länder har samma utmaningar på många områden och näringslivet har stora likheter.