Debatt: Vi behöver inte fler orosmoln på skogshimlen

Debatt. Det mest problematiska förslaget är en utvidgad rätt för ideella organisationer, och andra juridiska personer, att överklaga beslut tagna av Skogsstyrelsen vad gäller avverkning av ädellövskog och fjällnära skog.

Foto: Vidar Ruud/NTB scanpix/TT

Foto: Vidar Ruud/NTB scanpix/TT

Foto: Foto: Vidar Ruud/NTB scanpix/TT

Not Found2017-11-02 09:36
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Inom kort kan det bli både krångligare och mindre lönsamt att bedriva skogsbruk i Sverige.

För en tid sedan överlämnade den tidigare lagmannen Fredrik von Arnold, utredaren för översynen av Sveriges skogsvårdslag, sitt förslag till regeringen.

I det föreslås en rad förändringar som skulle drabba skogsägare och företagare.

Det mest problematiska förslaget är en utvidgad rätt för ideella organisationer, och andra juridiska personer, att överklaga beslut tagna av Skogsstyrelsen vad gäller avverkning av ädellövskog och fjällnära skog.

Dessutom föreslås att Skogsstyrelsen ska vara skyldig att göra tillstånd som faller inom denna kategori, som således är överklagbara, tillgängliga för allmänheten.

Förslaget är inte bara en inskränkning i äganderätten.

Det innehåller en tydlig integritetsproblematik, samtidigt som det kommer att bli kostsamt för skogsägare vars produktion blir lidande.

I utredningen motiveras den utvidgade klagorätten med att omfattningen inte bedöms påverka skogsägare i någon större utsträckning.

Det stämmer visserligen att ärendena som faller inom denna kategori inte är en framträdande del av helheten. Däremot kommer vi att få se en markant ökning i överklaganden lokalt där produktionsstopp och likviditetsproblem, till följd av långdragna rättsprocesser, ger effekter på företag och underleverantörer.

I konsekvensanalysen bedömer utredaren att en utvidgad rätt för miljöorganisationer att överklaga vissa beslut inte bör anses som en kränkning av äganderätten.

Vi ställer oss då undrande till hur utredaren definierar en kränkning. Risken är uppenbar att detta kan öppna upp för en än mer utvidgad klagorätt i framtiden.

Om andra än de som berörs av sakfrågan ges möjlighet att överklaga kommer vi få en situation där den viktiga skogsnäringen hamnar i stå.

För oss som jobbar inom skogsbranschen innebär förändringen en stor osäkerhet inför framtiden.

Vi som verkar i Norrlands inland är redan nu särskilt utsatta eftersom avstånden till industrierna och hamnarna inte gagnar oss.

Vi behöver inte fler orosmoln på himlen om vi ska våga satsa och investera i våra företag eller i våra skogsfastigheter.

Torbjörn Halvardsson

regionchef Företagarna Västerbotten

Ida Oderstål

företagare och skogsägare

Vi kommer att få se en markant ökning i överklaganden lokalt där produktionsstopp ger effekter på företag och underleverantörer.

undefined
Foto: Vidar Ruud/NTB scanpix/TT