Sjukvårdspersonal har länge larmat om konsekvenserna av vårdplatsbristen på Skellefteå lasarett.
Den socialdemokratiska majoriteten i Västerbottens läns landsting tycks tro att det är falska larm, som pojken som ropar att vargen kommer.
Men faktum är att vargen redan är här.
En vårdplats är inte bara en säng, utan innefattar också kompetent och utbildad personal som ger god vård.
Antalet vårdplatser har under de senaste åren minskat på Skellefteå lasarett. Detta trots ett ökat antal äldre med stora vårdbehov.
Akut verksamhet kräver marginaler för oförutsedda händelser, marginaler som saknas i dag. Akutsjukvården i Skellefteå har slimmats in absurdum.
Tuffa beläggningssituationer är mer regel än undantag. Tidvis handlar det om mer än en hel avdelning patienter som är färdigbehandlade och väntar på särskilt boende eller hemtjänst. Den S-märkta kommunen Skellefteå erbjuder tillfälliga lösningar, men långsiktigheten saknas. Gamla och svårt sjuka kommer i kläm.
Satellitpatienter, patienter som inte kan tas hem från Umeå efter olika ingrepp, operationer som ställs in och dementa som hamnar på fel avdelning när det inte finns plats på geriatriken har blivit det dagliga scenariot på lasarettet.
Söktrycket har ökat på psykiatrin i Skellefteå. Det har varit stora överbeläggningar, extravak och tunga arbetspass för personalen. Därtill kommer en stor brist på sjuksköterskor och skötare. Därför är nu en hel avdelning stängd. Ett oerhört nederlag för psykiatriska patienter inom Skellefteå/Norsjö-området.
Om vi ska kunna stå upp för en god vård när det gäller psykisk ohälsa och sjukdom måste vi ha mer personal. Det är de som ger dessa människor professionell vård, ett hopp och en tro på att en förändring är möjligt. Utan personal, ingen vård.
Det är inte en naturkatastrof som skapat dagens situation. Det är en medveten strategi där den styrande S-majoriteten i landstinget planerat för ett minskat antal vårdplatser utan att ta hänsyn till befolkningens behov.
En situation har skapats där personalen ständigt tvingas undvika katastrofer i stället för att bedriva engod vård.
Gränsen för vad som är acceptabelt flyttas ständigt. En ohållbar arbetssituation underhåller den personalflykt som tvingat lasarettet till att stänga ytterligare vårdplatser.
Vi liberaler har drivit denna fråga under många år. Vi är övertygade om att platsneddragningarna har gått för långt och att dessa har en stor inverkan på otillgängligheten för patienterna och för den dåliga arbetsmiljön för personalen.
Fler vårdplatser måste därför tillskapas på Skellefteå lasarett.
Carin Hasslow(L)
förste vice ordföranden i nämnden för funktionshinder och habilitering, Västerbottens läns landsting
En ohållbar arbetssituation underhåller den personalflykt som tvingat lasarettet till att stänga ytterligare vårdplatser.