Debatt: Vården behöver svar inte mer käbbel från S

Debatt. Tyvärr kan man konstatera att Socialdemokraterna, som är ytterst ansvariga för länets sjukvård, visar prov på att verkligheten är deras största fiende. De ägnar mer tid åt att prata om vad andra tycker än att prata om sina egna förslag till lösningar.

Foto: Jennie Vennberg/Västerbottens läns landsting

Not Found2018-04-11 06:58
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined

Om drygt 150 dagar är det val.

Sjukvården ser ut att bli en av väljarnas viktigaste frågor.

Några av hälso- och sjukvården stora utmaningar är de växande vårdköerna, vårdkedjor som inte hänger ihop samt bristen på rätt utbildad personal. Detta i kombination med hur den långsiktiga finansieringen ska lösas.

Tyvärr kan man konstatera att Socialdemokraterna, som är ytterst ansvariga för länets sjukvård, visar prov på att verkligheten är deras största fiende. De ägnar mer tid åt att prata om vad andra tycker än att prata om sina egna förslag till lösningar.

Mest påfallande är den ihåliga retoriken om att de inte kan acceptera en vårdkö.

Vårdköerna har fördubblats de senaste fyra åren (vantetider.se), trots kraftigt höjd landstingsskatt.

Vården behöver politiska svar inte S-käbbel.

Svensk sjukvård är generellt sätt mycket bra, i synnerhet den akuta sjukvården.

Men den haltar för den växande gruppen kroniskt sjuka äldre. Den gruppen drabbas hårdast av bristerna i dagens sjukvårdsstruktur. Allvarligast är det med samverkan inom sjukhusvården, primärvård samt mellan kommunernas vård- och omsorg.

Sverige är det land i Europa som tillsammans med Irland har Europas längsta vårdköer. Värst är det i Västerbotten. För att komma åt det växande vårdköerna behövs en förstärkt och breddad kömiljard som är prestationsbaserad. Moderaterna har föreslagit en kömiljard som uppgår till tre miljarder kronor.

Men det räcker inte. Det behöver göras en omställning från en dyr sjukhustung vård till en mer kostnadseffektiv primärvård.

Sverige är det land i Europa som tillsammans med Irland har Europas längsta vårdköer. Värst är det i Västerbotten.

För att kunna tillgodose en större del av befolkningens vårdbehov utanför sjukhusen behövs en förstärkt primärvård med patientansvariga läkare, som tillsammans med ett team har tillräcklig kapacitet och kompetens för medicinskt omhändertagande utanför sjukhusen.

Primärvårdens kapacitet måste öka för att långsiktigt möjliggöra primärvårdens uppdrag som den självklara basen. Detta leder till en tryggare och bättre sjukvård med kortare köer. Ett konkret förslag är en hälsocentral på sjukhusområdet i Skellefteå. Vi är övertygade om att det kan leda till en bättre sammanhållen vård.

En annan viktig åtgärd för att komma åt de växande köerna är att säkerställa att det finns personal. Det behövs fler anställda och situationen för vårdens medarbetare måste förbättras. Vi kan se att allt fler som jobbar inom vården känner att de inte räcker till. Detta måste tas på allvar.

För att komma tillrätta med situationen måste det till ett batteri av åtgärder som ökad delaktighet, prioriterad arbetsmiljö, premiera erfarenhet, garantera kompetensutveckling med tillhörande löneutveckling, fler karriärvägar, renodlade arbetsuppgifter samt fler utbildningsplatser.

Läkarnas och sjuksköterskornas tid för patienterna kan utökas om till exempel medicinska sekreterare och undersköterskor tar över vissa arbetsuppgifter och att vårdnära service byggs ut. Det skulle exempelvis innebära att sjuksköterskor inte behöver diska, göra smörgåsar och städa toaletter.

Med en personalpolitik som håller måttet kan vi dessutom lösa vårdplatsbristen. En brist som måste lösas. I en miljö där personal trivs och vill jobba är det lättare att lösa rekryteringsfrågan. Det är en förutsättning för att det ska vara möjligt att lösa bemanningen till de vårdplatser som behövs.

Moderaterna har politiska svar och lösningar på de växande utmaningarna inom sjukvården, såväl nationellt som lokalt.

På alla nivåer vill vi åstadkomma breda lösningar som är ekonomiskt hållbara på lång sikt och garanterar en trygg, rättvis och jämlik hälso- och sjukvård i hela länet.

Nicklas Sandström (M), oppositionslandstingsråd, Västerbottens läns landsting

Andreas Löwenhöök (M), vice ordförande i Nämnden för folkhälsa och primärvård, Västerbottens läns landsting