Samtidigt som vi i Sverige haft en mycket kallt och snöigt väder har det i Arktis uppmätts ovanligt höga temperaturer. På vissa ställen 30 grader varmare än normalt.
Meteorologiska institutet i Danmark har en mätstation på Grönlands nordligaste udde. Där uppmättes under tio dagar temperaturer på noll grader eller mer under hela eller delar av dagen. Något som är mycket ovanligt.
Så vad är det som händer med vädret?
Forskarna sammanfattar det i orden Polar Vortex. Det är, enkelt uttryckt, en stark väst-östlig vind som cirkulerar över Nordpolen. Dessa vindar uppstår bara under den mörka arktiska vintern och skapar en gräns mellan mycket kall arktisk och varmare luft på lägre breddgrader. Den ser till att den kalla luften stannar över Nordpolen.
Det som nu skett är att Polar Vortex saktat ner och delat upp sig, vilket gjort att varm luft kan strömma upp mot Arktis, medan kall luft strömmar ner över oss här i Sverige. Att detta sker, menar forskare, beror på att havsisen i Arktis smälter. Öppet vatten reflekterar inte solstrålarna och vattnet värms upp.
Utbredningen av havsisen var rekordlåg i januari och temperaturhöjningen i Arktis är ungefär tre gånger så stor som den globala temperaturhöjningen.
Temperaturskillnaderna mellan Arktis och områdena vid ekvatorn blir mindre vilket i sin tur leder till att luftströmmarna blir svagare och kall luft strömmar söderut och varm luft strömmar norrut.
Klimatförändringarnas påverkan på vädret är långt ifrån utforskade. Men vi kommer att få ändrade väderförhållanden.
Och begreppet Polar Vortex kommer vi att möta många gånger i fortsättningen.
Roger Bydler, sammankallande i Miljöpartiets nationella klimatnätverk