Det fattas medicinska sekreterare och tandsköterskor i hela Sverige.
Det är yrken som Arbetsförmedlingen klassar som bristyrken.
När det gäller medicinska sekreterare kommer många också att gå i pension inom några år. Det är verkligen hög tid att Västerbottens läns landsting ser över sin personalförsörjning och vidtar åtgärder för att göra det attraktivt att söka sig till dessa yrken.
Väldigt mycket handlar om lön. Nyutexaminerade medicinska sekreterare och tandsköterskor blir ibland förbluffade när de inser att deras färska yrkeshögskoleexamen betalar sig så lite lönemässigt.
Många som jobbat länge i yrket har trots sin erfarenhet ibland så lite som 1 500 kronor mer än när de nyanställdes i början av sin karriär.
Vision uppmanar Västerbottens läns landsting att strategiskt jobba för att göra våra viktiga yrken attraktiva att utbilda sig till och göra yrkeskarriär i. Vi vill se en förbättrad psykosocial arbetsmiljö och satsningar på lönerna. De som är erfarna och kunniga måste få det bekräftat i lönekuvertet.
I dag är den enklaste vägen att få en bra löneutveckling att byta jobb eller jobba i bemanningsföretag, vilket inte är rimligt. Det ger en ökad personalomsättning vilket går ut över verksamheten, patienterna och arbetsmiljön.
Vision vill se att landsting och regioner gör långsiktiga satsningar för att uppvärdera yrkena medicinska sekreterare och tandsköterskor så att lönebilden bättre motsvarar vårt ansvar och vår yrkeserfarenhet.
Vi längtar efter fler arbetskamrater som vill göra vårt viktiga jobb.
Men då måste vi ha löner som ger kunnig och erfaren personal en god löneutveckling.
Lars Burström