Det är valår och partierna behöver stöd från väljarna på landsbygden.
Överbuden haglar, men ingen tar i realiteten ansvar för att fatta de avgörande besluten om en vettig landsbygdspolitik.
Det är illa för med rätt beslut kan landsbygden ”påfolkas” i stället för att avfolkas. Ytterst handlar det om rättvisa och om en mer rättmätig fördelning av landets resurser.
Urbaniseringen är inte en naturlag. I Västerbotten produceras stora mängder skogsråvara och elenergi, mervärden som rimligtvis borde komma de boende tillgodo. Men i stället slussas resurser från land till stad.
Det borde vara en självklarhet att polis, brandkår och ambulans ska vara på plats inom rimlig tid. Men i glesbygdskommunerna är det inte längre säkert att akutvård finns tillgänglig. Det är orimligt, särskilt med tanke på att glesbygdsbor betalar mer skatt än många andra.
Staten behöver ta ansvar för allas tillgång till grundläggande välfärd i ett rikt land som Sverige.
Städer är inte självförsörjande. De är bräckliga organismer som behöver hämta mat och energi från omlandet.
Sveriges låga självförsörjningsgrad är ett bekymmer för miljö och människor. Vi behöver utveckla och öka vår matproduktion, inte avveckla landets odlingsmarker.
Därför behövs fler och mer långtgående förändringar än vad landsbygdskommittén föreslår, men en början är att förverkliga kommitténs alla förslag.
I vår feministiska analys ser vi att politiska och ekonomiska processer gör att makt och resurser samlas i centrum. Storstadsnormen legitimerar och döljer djupt orättvisa förhållanden. För att ändra på det behövs alternativa sätt att ta ut skatt och system som fördelar resurser så att alla garanteras likvärdig välfärd.
Feministiskt initiativ verkar bland annat för:
- 80 procents självförsörjningsgrad av livsmedel.
- Geografiskt differentierade arbetsgivaravgifter.
- Avskrivning av studielån i glesbygd, även för gymnasieutbildningar till bristyrken som elektriker, byggnadsarbetare, maskinförare och undersköterskor.
- Förenklat skattesystem och minskade trösklar till sjuk- och arbetslöshetsförsäkringen för små och enmansföretag samt frilansare.
- Ett skarpare skatteutjämningssystem.
- Att alla statliga myndigheter ska verka för hela landet och ha ett tydligt uppdrag att utmana och synliggöra urban norm.
- God journalistik i hela landet
Inez Abrahamzon, riksdagskandidat för Feministiskt initiativ, talesperson i lands- och glesbygdsfrågor
Annelie Nordström, riksdagskandidat för Feministiskt initiativ, talesperson i arbetsmarknadspolitiska frågor
Elfrida Bergman, riksdagskandidat för Feministiskt initiativ