Alla skulle bli vinnare om vi åt mindre men bättre kött och mer vegetariskt; planeten, djuren och vi själva.
Om vi ska behålla den globala biologiska mångfalden och begränsa klimatförändringarna måste vi äta mer växtbaserat och mycket mindre, men bättre kött.
Världsnaturfonden WWF lanserar under våren 2018 matkonceptet ”One Planet Plate”, måltider för en levande planet, som både är klimatsäkra och gynnar den biologiska mångfalden. Det finns en enorm potential i smakrika, goda och hälsosamma måltider där gröna proteiner är basen och köttet är kryddan.
Måltidsleverantörer, restauranger och skolor ligger i startgroparna för att pröva ”One Planet Plate”. Till hjälp för privatpersoner lanserar WWF också en Matkalkylator som visar hur vi kan sätta samman en måltid och samtidigt begränsa klimatuppvärmningen till max 1,5 grader.
Mycket tyder på att vi är på rätt väg när det gäller att äta mer hälsosamt och klimatsmartare. ”Peak meat”, kött-toppen, har redan inträffat i USA och ett trendbrott verkar vara på väg i Sverige. Enligt ny statistik från Jordbruksverket sjönk svenskarnas köttkonsumtion under 2017 med 2,2 kg per person.
En färsk Sifo-undersökning, gjord på uppdrag av WWF, visar att en tredjedel av svenskarna dragit ner på köttätandet det senaste året för att minska sin klimatpåverkan.
Bland gruppen unga kvinnor 16–29 år säger 46 procent att de har dragit ner på sitt köttätande de senaste 12 månaderna med tanke på klimatet. Av de unga kvinnorna är det en fjärdedel som uppger att de aldrig äter kött.
Maten står för cirka en tredjedel av de svenska hushållens klimatpåverkan. För att begränsa klimatförändringarna och nå Parisavtalet behöver matens klimatpåverkan minska med uppemot tre fjärdedelar. WWF:s ”One Planet Plate” baseras på en klimatbudget för mat där högst elva kilo växthusgaser per vecka får släppas ut.
WWF har också tagit fram det digitala konsumentverktyget ”Matkalkylatorn”, som baseras på forskning från Chalmers tekniska högskola. Där kan man komponera sina egna måltider inom ramen för den uppsatta klimatbudgeten och klimatsäkra sin måltid så att den ryms inom en maximal global uppvärmning på 1,5 grader.
De flesta känner nog till matens påverkan på klimatet. Men färre känner till att det globala livsmedelssystemet också tär hårt på vår biologiska mångfald. Maten är en av de största globala orsakerna till att djur och växter försvinner i en alldeles för hög takt.
”One Planet Plate” har tydliga krav för naturen och den biologiska mångfalden. Om kött eller fisk ingår ska de ha grönt ljus i WWF:s kött- och fiskguide. Det innebär att fisken inte kommer från hotade bestånd och att djuren fötts upp utan foder som orsakar avskogning och med hänsyn till miljö och klimat.
De vegetabilier som vi äter mycket av i Sverige, och som odlas på fält där de gör störst skillnad för den biologiska mångfalden, potatis, morot, spannmål, raps och lök, ska vara ekologiska, enligt ”One Planet Plate”.
Matfrågorna är oerhört viktiga och måltiderna vi äter måste börja hålla sig inom planetens gränser.
Här är tre steg på vägen som skulle göra stor skillnad:
- Restauranger, måltidsleverantörer och företag som producerar mat: gör det enklare och mer tillgängligt att konsumera hållbara måltider för en levande planet.
- Politiker på nationell och lokal nivå: skapa incitament för att det ska bli enklare och mer prisvärt att producera och konsumera mer hållbar mat.
- Svenska lantbrukare: stå upp för och lyft fram alla goda mervärden och fördelar som den svenska livsmedelsproduktionen erbjuder.
Låt oss äta mindre men bättre kött och mer gröna proteiner. Då kommer vi att må bättre och hålla oss friskare, samtidigt som vi gör en stor insats för klimatet och miljön.
Håkan Wirtén, generalsekreterare WWF
Anna Richert, expert på hållbar mat WWF