Det går ett drev över landet där skogsnäringen i annonser och på debattsidor propagerar för mindre naturvård i skogen och ett intensivare brukande.
Naturskyddsföreningen i Skellefteå vill här klargöra ett faktum som skogsnäringen aldrig nämner; att situationen för skogens arter aldrig varit värre än i dag. Orsaken är entydig: skogsbruket går fram skoningslöst på nästan all skogsmark och omvandlar gammelskog och naturskog till trädplanteringar.
Artdatabanken fastslår att cirka 2 000 växter och djurarter är missgynnade eller hotade av vårt svenska skogsbruk.
Sveriges ledande experter på området är eniga; det är kris för skogens biologiska mångfald.
Skogar med höga naturvärden utgörs uteslutande av naturskog, det vill säga naturligt föryngrade skogar som aldrig kalhuggits och som under lång tid fått utvecklas utan ingrepp från skogsnäringen.
Sådana skogar hyser gott om gamla och döda träd vilket är nyckeln till deras höga biologiska mångfald. På marken ligger döda träd i olika nedbrytningsstadier. Det är alltså så en skyddsvärd skog ser ut. Och den skapas alltså av naturen själv vid frånvaro av mänsklig skogsskötsel.
I dag är naturskogar oerhört sällsynta. I Skellefteå kommun är knappt en procent av den produktiva skogsmarken skyddad enligt lag. Sedan tillkommer skogsbrukets egna så kallade frivilliga avsättningar som ska utgöra fem procent av den produktiva skogsmarken.
Artdatabanken fastslår att cirka 2 000 växter och djurarter är missgynnade eller hotade av vårt svenska skogsbruk.
Problemet är att dessa saknar skydd i lagen och kan avverkas när som helst. De är heller inte utvalda av biologisk expertis, vilket har visat sig i de granskningar vi gjort på skogsbolagens marker inom Skellefteå kommun.
Många av de avsatta områdena innehöll inga höga naturvärden medan närliggande skogar med högre värden hade avverkats.
Hur det ser ut på småskogsbrukets marker vet ingen eftersom de hemlighåller sina avsättningar.
Enligt internationella avtal ska 17 procent av varje naturtyp skyddas. Majoriteten av skogens arter lever i produktiv skogsmark.
I Skellefteå, liksom i majoriteten av Sveriges kommuner, saknas det produktiv skogsmark med tillräckligt höga naturvärden för att kunna skydda 17 procent. Många kommuner ligger i dag på cirka en procent skyddad produktiv skogsmark.
Ett stort problem är att staten inte skjuter till tillräckligt med pengar så att klassade skyddsvärda skogar, så kallade nyckelbiotoper och värdekärnor, kan skyddas.
Om en skogsägare har stora arealer med skyddsvärd skog är det viktigt att staten går in och köper denna skog och skyddar den enligt lag. I många fall utgörs den skyddsvärda skogen endast av mycket små områden med naturskog, och kan då ingå i de fem procent som de flesta markägare åtagit sig att bevara utan ersättning.
Det största problemet är att skogsnäringen fortsätter att avverka naturskog och gammelskog i rasande fart, och inom en snar framtid kommer all skyddsvärd skog som inte är skyddad enligt lag att vara borta för alltid. Kvar blir ensartade trädplanteringar. Något som redan är verklighet på många håll i Skellefteå kommun.
Torun Bergman, biolog och styrelseledamot Skellefteå naturskyddsförening
Barbro Viklund, ordförande Skellefteå naturskyddsförening