Debatt: Skellefteå ska vara en kommun för alla

Debatt. För att leva upp till visionen om Skellefteå som en framsynt och jämställd tillväxtkommun med 80 000 invånare 2030 kan inte ”Ett Skellefteå för alla” bara vara en fin slogan. Det ska vara det vi strävar efter och jobbar med i alla våra verksamheter dagligen.

Foto: Thea Holmqvist/Norran

Foto: Thea Holmqvist/Norran

Foto: Foto: Thea Holmqvist/Norran

Not Found2018-02-15 15:14
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I år är det 20 år sedan den första Pride-festivalen hölls i Sverige.

En festival för mångfald, och för allas lika och okränkbara värde, som sedan spridit sig över landet.

På lördag är det dags för Skellefteås fjärde Pride-parad efter en vecka fylld av föreläsningar och underhållning.

Fram till 1944 var homosexuella handlingar olagliga i Sverige, och så sent som 1979 betraktades kärlek mellan två personer av samma kön som en mentalsjukdom.

Mycket har hänt sedan dess. I dag är till exempel friheten att gifta sig med den man älskar, oavsett kön, lagstadgad och självklar. 1999 infördes en lag mot diskriminering i arbetslivet på grund av sexuell läggning.

Skolkontoret i vår kommun är sedan en tid tillbaka HBTQ-certifierat. Det innebär att personalen genomgår utbildning för att systematiskt kunna arbeta med likabehandling, bemötande och mänskliga rättigheter. Fokus ligger på HBTQ-personers livsvillkor, normer kopplade till kön och sexualitet och bemötande.

Men mycket jobb återstår innan Skellefteå kommun kan leva upp till devisen ”en attraktiv arbetsplats för alla”. I dag känner sig inte alla välkomna i kommunens verksamheter. Det anser vi alliansföreträdare är mycket beklagligt.

Nolltolerans mot diskriminering ska råda, och vi har ett ständigt pågående arbete för att leva upp till det. Av den anledningen tycker vi i Alliansen att processen med utbildning inom HBTQ måste fortsätta så att all skolans personal, och även kommunens övriga verksamheter, får samma insyn och förståelse för HBTQ-personers vardag.

Vi i Alliansen accepterar inte diskriminering, osynliggörande och dåligt bemötande av HBTQ-personer.

I vårt samhälle ska alla ha en plats och rätten att vara sig själv ska respekteras. Som kommun måste vi vara ett föredöme. Ingen ska diskrimineras på sin arbetsplats, varken på grund av kön, ursprung, religiös uppfattning eller sexuell läggning. Det ska vara en grundbult i kommunens olika verksamheter.

För att leva upp till visionen om Skellefteå som en framsynt och jämställd tillväxtkommun med 80 000 invånare 2030 kan inte ”Ett Skellefteå för alla” bara vara en fin slogan. Det ska vara det vi strävar efter och jobbar med i alla våra verksamheter dagligen.

För att nå upp till målet måste Skellefteå vara en plats där även unga HBTQ-personer väljer att stanna. Det måste vi lyfta om och om igen, inte bara under Prideveckan.

Skellefteå kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare, och i arbetet med kommunens värdegrund måste HBTQ-frågorna ha en viktig plats.

Att älska den man vill och leva sitt liv med utan att riskera att diskrimineras ska vara en självklarhet. Även som anställd inom Skellefteå kommun.

Charlotta Enqvist

gruppledare för Kristdemokraterna i Skellefteå

Andreas Löwenhöök

gruppledare för Moderaterna i Skellefteå

Carina Sundbom

gruppledare för Centerpartiet i Skellefteå

Andreas Westerberg

gruppledare för Liberalerna i Skellefteå

Ingen ska diskrimineras på sin arbetsplats, varken på grund av kön, ursprung, religiös uppfattning eller sexuell läggning. Det ska vara en grundbult i kommunens olika verksamheter.

undefined
Foto: Thea Holmqvist/Norran