Debatt: Självtest för HPV och höjd åldersgräns räddar liv

Debatt. Många kvinnor blir singlar efter 64 år. Ens partner kanske avlider eller så skiljer man sig. Om man då går in i en ny relation/flera nya relationer riskerar man att få en HPV-infektion som inte blir uppföljd.

Foto: Heiko Junge/NTB scanpix/TT

Not Found2018-04-13 13:20
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined

Tidig upptäckt är avgörande när det gäller livmoderhalscancer och vi vet att screening/cellprovtagning och HPV-test räddar liv.

Att de flesta landsting inte följer Socialstyrelsens riktlinjer om HPV-test och självprovtagning är oacceptabelt.

Vi vill att självprovtagning erbjuds alla och att den övre åldersgränsen för screening höjs.

2015 bestämde Socialstyrelsen att cellprovtagning för att upptäcka livmoderhalscancer skulle göras med en HPV-baserad metod för kvinnor mellan 30 och 64 år. Kvinnor som inte kom till provtagningen kunde få ett självtest hemskickat. Programmet beräknades rädda 30 liv och ge 60 färre fall av livmoderhalscancer per år.

Men fortfarande är det bara Skåne, Örebro, Stockholm, Jönköping och Dalarna som har implementerat den del av riktlinjerna som säger att proven ska analyseras för HPV.

I Socialstyrelsens program står också att om kvinnor inte kommer till provtagning under ett visst antal år så ska de få ett självtest hemskickat. Ett självtest innebär att kvinnan får ett enkelt provtagningskit som hon sedan skickar in. Denna del av programmet har bara implementerats i Skåne och i Västra Götaland.

Den som får livmoderhalscancer får gå igenom tuffa behandlingar. Om man överlever sjukdomen kan man få svåra biverkningar av behandlingarna och man förlorar förmågan att få barn. För att inte fler kvinnor ska insjukna och dö i denna sjukdom så vill vi:

- Att Socialstyrelsens program för cellprovtagning genomförs i alla landsting

Att de ansvariga i ert landsting/er region implementerar hela programmet – inklusive självprovtagning – till dem som inte kommer på sina cellprovskontroller.

- Att alternativet självprovtagning erbjuds alla kvinnor

Vi vill att man på nationell och lokal nivå omedelbart börjar utveckla programmet för självprovtagning för alla som hellre vill göra det själv än att ta ledigt från jobbet för att göra samma test hos en barnmorska. Självklart ska den som vill göra testet hos en barnmorska fortfarande kunna göra det.

Nyligen kom en stor svensk studie som jämförde traditionella kallelser till prov taget av barnmorska med ett hemskickat kit för enkel självprovtagning.

Resultaten visar att självprovtagning mottogs mycket positivt. Av de kvinnor som erbjöds självprovtagning valde 47 procent att delta, jämfört med 39 procent bland de som erbjöds ordinarie cellprovtagning. Självprovtagningen blir billigare för samhället och enklare för kvinnan.

- Att åldersgränsen för screening höjs

I dag blir man kallad upp till 64 år. Har man haft allvarliga cellförändringar, eller har en HPV-infektion vid sista kallelsen, blir man fortsatt kallad.

En svensk studie visar att hos äldre kvinnor upptäcks livmoderhalscancer i senare stadier än hos yngre. De har därmed sämre förutsättningar att överleva sjukdomen och dessutom sämre förutsättningar att klara av en tuff cancerbehandling.

Många kvinnor blir singlar efter 64 år. Ens partner kanske avlider eller så skiljer man sig. Om man då går in i en ny relation/flera nya relationer riskerar man att få en HPV-infektion som inte blir uppföljd.

2016 var nästan 600 000 kvinnor över 64 år ogifta, skilda eller änkor. 85 av dem dog samma år i livmoderhalscancer. I gruppen 15–64 år fanns över tre miljoner kvinnor. Av dem dog 50. Äldre kvinnor som i dag inte omfattas av screening är alltså klart överrepresenterade.

Vi anser att den åldersgräns för screening som finns i dag är åldersdiskriminerande. Man har utgått ifrån att kvinnor inte kan ha ett aktivt sexliv med nya partners efter 64 års ålder. Tills vi får en höjning av åldersgränsen bör kvinnor över 64 år få möjlighet att göra ett självtest som till exempel apoteken skulle kunna tillhandahålla.

Cancer har ingen övre åldersgräns och det finns ingen välgrundad anledning att inte tro att de kvinnor som passerat 64 år inte skulle ha nytta av screeningen.

Tidig upptäckt räddar liv.

Barbro Sjölander, ordförande Nätverket mot gynekologisk cancer

Källor:

Livmoderhalscancer, screening med cytologi och HPV-test (Socialstyrelsen)

http://www.socialstyrelsen.se/riktlinjer/nationellascreeningprogram/livmoderhalscancer-screeningme

Gudrun Broberg, Jiangrong Wang, Anna-Lena Östberg, Annsofie Adolfsson, Szilard Nemes, Pär Sparén, Björn Strander: Socio-economic and demographic determinants affecting participation in the Swedish cervical screening program: A population-based case-control study (PLS One, January 2018)

http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0190171

Ruth S Hermansson, Matts Olovsson, Emelie Hoxell, Annika K. Lindström: HPV prevalence and HPV-related dysplasia in elderly women (PLS One, January 2018)

http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0189300