Debatt: Satsa på bönor i stället för svenskt kött

Debatt. Den effektiva lösningen för att komma tillrätta med skolmatens klimatpåverkan är att byta ut kött mot bönor. Enligt mat-klimat-listan från Sveriges lantbruksuniversitet är det 40 gånger bättre för klimatet att servera bönor än nötkött.

Not Found2017-11-16 09:04
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att servera svenskt kött i skolorna hjälper varken skolbarnens hälsa eller miljön.

Tvärtom, svenskt kött ökar risken för cancer och är ungefär lika miljöskadligt som annat EU-kött.

Antibiotikaanvändningen inom svensk köttindustri bidrar till utvecklingen av antibiotikaresistenta bakteriestammar och är därför farlig. Mer än hälften av den antibiotika som används globalt går i dag till djuruppfödning.

En ny rapport från EMA, den europeiska läkemedelsmyndigheten, visar att antibiotikaförbrukningen till djur i Sverige ökar och nu är uppe i 11,8 milligram per populationsenhet, PKU. Det är fyra gånger mer än i Norge och mer än dubbelt så mycket som på Island.

Världscancerfonden har uppgraderat varningen för rött kött till högsta nivån och avråder helt ifrån alla processade charkvaror som exempelvis korv.

Amerikanska Physicians committee for Responsible Medicine, med 12 000 läkare som medlemmar, informerar om att animalier, oavsett hur de producerats, ökar risken för många allvarliga sjukdomar. Livsmedelsverket rekommenderar en minskad animaliekonsumtion och mer frukt och grönt på svenskens tallrik.

Genom import av foder bidrar den svenska köttindustrin till skövling av värdefulla ekosystem i andra länder. Nyligen släppte WWF rapporten ”Appetite for Destruction” som visar att animaliekonsumtionen är huvudorsaken till den dramatiskt minskande biologiska mångfalden i världen.

Foderodlingar och betesmarker kräver ständigt mer mark och tränger undan livsutrymmet för världens vilda djur. Sojaproduktion för foder beräknas öka med 80 procent till 2050, vilket kan leda till en ekologisk katastrof med avseende på biologisk mångfald.

Den effektiva lösningen för att komma tillrätta med skolmatens klimatpåverkan är att byta ut kött mot bönor. Enligt mat-klimat-listan från Sveriges lantbruksuniversitet är det 40 gånger bättre för klimatet att servera bönor än nötkött.

Köttnationalism är ett otyg som skadar elevhälsan och miljön. Kommunal verksamhet har ett ansvar att främja allmänintresset. Min uppmaning till kommunpolitikerna är därför att under 2018 införa vegonorm i skolorna så att eleverna alltid kan välja en växtbaserad standardrätt.

Jonas Paulsson Köttfri måndag Norge är det land som ligger allra lägst på 2,9 milligram per PKU följt av Island som ligger på fem. Sverige som är tredje bäst sett till hela Europa, men bäst i EU, ligger på 11,8 milligram per PKU.http://www.ja.se/artikel/55338/antibiotika-sverige-ar-bast-i-klassen.htmlVärldscancerfondens rådhttp://wcrf.org/int/research-we-fund/our-cancer-prevention-recommendationsPhysicians committee for Responsible Medicinehttp://www.pcrm.org/healthLivsmedelsverkets kostrådhttps://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/kostrad-och-matvanor/rad-om-bra-mat-hitta-ditt-sattWWF: Konsumtionen av animalier står för 60 procent av den förlorade biologiska mångfaldenhttps://www.wwf.org.uk/updates/overeating-animal-products-devastating-wildlifehttp://www.independent.co.uk/news/science/meat-eating-destroying-planet-report-warning-a7985071.htmlMat-klimat-listanhttps://pub.epsilon.slu.se/8710/1/roos_e_120413.pdf 18541236