Debatt: Riv upp riksdagens plan för ökad animalieproduktion

Debatt. Animalier orsakar enorma mängder växthusgasutsläpp. I SEI:s klimatrapport står det att livsmedel står för ungefär 30 procent av de svenska hushållens konsumtionsbaserade växthusgasutsläpp.

Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix/TT

Not Found2018-05-27 13:23
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined

En ny klimatrapport ”Att se hela bilden” från Stockholm Environment Institute (SEI), genomförd på uppdrag av Världsnaturfonden, föreslår att en vegonorm införs i offentlig sektor, och att en klimatskatt på animalier införs i kombination med lägre skatt på frukt och grönt.

Det är nu dags att riksdagen river upp livsmedelsstrategins mål om ökad animalieproduktion.

Riksdagen fastslog förra året i sin livsmedelsstrategi att animalieproduktionen genom en mängd åtgärder ska öka till 2030. På sovjetiskt vis bestäms alltså ett produktionsmål som riksdagen aldrig skulle drömma om att ange för andra branscher.

Näringslivets tankesmedja Timbros nya rapport ”Den ökande protektionismen efter finanskrisen” visar att indirekt protektionism – regler, särkrav och standarder som hämmar konkurrensen – motsvarar tullar på upp till 15 procent av försäljningspriset. Samhällskostnaderna är mycket stora.

Animalier orsakar enorma mängder växthusgasutsläpp. I SEI:s klimatrapport står det att livsmedel står för ungefär 30 procent av de svenska hushållens konsumtionsbaserade växthusgasutsläpp.

Varje svensks livsmedelskonsumtion orsakar i snitt 1,8 ton koldioxid årligen. Två tredjedelar av dessa utsläpp beräknas komma från kött, mejerivaror och fisk. Nötkött orsakar 26 kilo växthusgaser per kilo kött och smör orsakar åtta. Proteinrika bönor orsakar bara 0,7 kilo växthusgaser.

Animalier medför även betydande ohälsokostnader. ”Nyckeln till bra matvanor är att äta mer mat från växtriket, lagom mycket och varierat”. Med de orden inleds Livsmedelsverkets kostråd ”Hitta ditt sätt att äta grönare, lagom mycket och röra på dig”, som betonar hälsovinsterna med en mer växtbaserad kost.

Enligt Världscancerfonden kan en tredjedel av västvärldens cancerfall förebyggas med en hälsosam livsstil.

En rapport från University of Oxford ”Analysis and valuation of the health and climate change cobenefits of dietary change” visar att en global övergång till växtbaserad kost kan spara 700–1 000 miljarder dollar per år i minskade sjukvårdskostnader.

Dessutom bedöms drygt åtta miljoner människoliv årligen kunna räddas och växthusutsläppen från matsektorn beräknas kunna reduceras med över två tredjedelar.

Riksdagen bör lyssna på miljöexperterna och omarbeta livsmedelsstrategin.

För allmänintressets bästa är långt mycket viktigare än att tillfredsställa köttindustrins kortsiktiga vinstintresse.

Vegonorm i offentlig verksamhet, klimatskatt på animalier och sänkt moms på miljövänliga vegetabilier är effektiva styrmedel som bör skrivas in i livsmedelsstrategin.

Jonas Paulsson, Köttfri måndag

Källor:

Klimatrapport: Att se hela bilden

http://www.wwf.se/press/pressrum/pressmeddelanden/1740293-ny-rapport-foreslar-atgarder-for-att-minska-flygets-klimatpaverkan

I en ny rapport lyfts flygresandet och köttätande fram som områden där det behövs mer kraftfulla åtgärder

https://www.dn.se/nyheter/rapport-skarpta-atgarder-mot-utslapp-fran-mat-och-flyg-kravs/

Dold protektionism det största hotet mot frihandeln

http://www.mynewsdesk.com/se/timbro/pressreleases/dold-protektionism-det-stoersta-hotet-mot-frihandeln-2436406

En livsmedelsstrategi för Sverige

Lönsamheten i animalieproduktionen behöver höjas bland annat genom ökad produktivitet för att möjliggöra ökad produktion (sidan 52)

http://www.regeringen.se/490897/contentassets/256cc25ab5a84db7a76730abb9cc3773/en-livsmedelsstrategi-for-sverige-fler-jobb-och-hallbar-tillvaxt-i-hela-landet-prop-2016-17-104.pdf

En livsmedelsstrategi för Sverige

Regeringen anser att arbetet med att förenkla reglerna och att öka flexibiliteten kring djurhållningen bör fortsätta. Regeringen avser att ge Jordbruksverket i uppdrag att fortsätta arbetet med att se över sina föreskrifter i syfte att göra dem mer målinriktade och flexibla där så är möjligt. (sidan 57)

http://www.regeringen.se/490897/contentassets/256cc25ab5a84db7a76730abb9cc3773/en-livsmedelsstrategi-for-sverige-fler-jobb-och-hallbar-tillvaxt-i-hela-landet-prop-2016-17-104.pdf

Hitta ditt sätt att äta grönare

https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/matvanor-halsa-miljo/kostrad-matvanor/vuxna/kostraed_webb.pdf

En tredjedel av västvärldens cancerfall kan förebyggas med en hälsosam livsstil

https://www.wcrf.org/int/continuous-update-project/our-cancer-prevention-recommendations

Health and climate change cobenefits of dietary change

http://www.ox.ac.uk/news/2016-03-22-veggie-based-diets-could-save-8-million-lives-2050-and-cut-global-warming