Debatt: Resan inte slut för hbtq-personer i Sverige

Debatt. I år arrangeras Pride-festivaler och/eller Pride-parader på över 60 platser i Sverige. Det är ett utmärkt tillfälle att manifestera och visa stöd. De mörka krafterna som vill rulla tillbaka tiden ska inte få vinna eller dominera det offentliga rummet.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Not Found2018-05-27 22:51
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined

Den 17 maj var det inte bara Norges nationaldag utan också IDAHOT, ”The International Day Against Homophobia and Transphobia”.

En dag att stå upp för det som borde vara självklart: Lika rättigheter, samma skyldigheter och möjligheter. Men så enkel är inte verkligheten.

Vi möts ibland av frågan: Det där med homosexuella, bisexuella och transpersoner, det är väl okontroversiellt i dag. Det är väl ingen som har problem med det?

Visserligen har Sverige kommit ganska långt när det gäller att i lagen likställa hbtq-personer med andra. Men vi är långt ifrån framme. Resan är inte slut. Bara de senaste veckorna har vi sett tydliga bevis på att det finns både motstånd och hat mot hbtq-personer i Sverige.

På Öckerö utanför Göteborg förstördes alla affischer som satts upp för att göra reklam för den lokala Pride-dagen. I Eskilstuna svarade Nordiska motståndsrörelsen för en aktion mot Spring Pride med klistermärken, propaganda och avspärrningsband på trappan till en av de organisationer som stöttar arrangemanget.

Två exempel, men inte ovanliga händelser.

Pride-flaggor stjäls och eldas upp. Extremister från både höger och vänster driver propaganda mot hbtq-personer och den homolobby som de tror finns.

I vissa förorter och bostadsområden, där utanförskapet breder ut sig, är homo- och transfobin högst närvarande. Hbtq-personer flyttar när bilar vandaliseras, fönster slås in och de möts av trakasserier på gatorna. Unga killar och tjejer utsätts för hedersförtryck, övergrepp och våld på grund av sin sexuella läggning eller könsidentitet.

Detta sker i Sverige i dag, och är helt oacceptabelt.

Därför behöver vi stå upp för hbtq-personers självklara rätt att synas, höras och finnas.

I år arrangeras Pride-festivaler och/eller Pride-parader på över 60 platser i Sverige. Det är ett utmärkt tillfälle att manifestera och visa stöd. Vi kommer att synas och höras och vara med på så många evenemang som möjligt. De mörka krafterna som vill rulla tillbaka tiden ska inte få vinna eller dominera det offentliga rummet.

Vi kommer också att fortsätta jobba för en politik i Sverige som tar tryggheten på allvar. Inte minst hbtq-personers trygghet.

En politik som en gång för alla tar kampen mot hedersförtryck på största allvar och som gör allt för att få bort det. En politik som ser individer och står upp för allas lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter.

Fredrik Saweståhl, förbundsordförande Öppna Moderater (Moderaternas hbt-förbund)

Kim Hedbom, distriktsordförande Örebro län Öppna Moderater (Moderaternas hbt-förbund)

Sophia Ahlin, distriktsordförande Sydost Öppna Moderater (Moderaternas hbt-förbund)