En ohållbar situation, med låga löner och en starkt ifrågasatt rikspolischef, gör att poliser nu lämnar yrket i en omfattning som vi tidigare inte har sett.
Samtidigt är det svårt att fylla landets polisutbildningar.
Enda sättet att få befintliga poliser att stanna kvar, och nya personer att söka sig till yrket, är att höja lönerna och förbättra arbetssituationen.
Moderaterna vill därför höja polislönerna med minst 2 000 kronor i månaden och byta ut rikspolischefen Dan Eliasson.
Att vara polis har historiskt sett varit ett mycket attraktivt yrke. Polis är ett vanligt svar på frågan vad barn vill göra när de blir stora, och polisen har varit en arbetsplats man stannar på. En gång polis, alltid polis tycks ha varit något av ett motto som yrkeskåren med stolthet levt efter.
Detta med all rätta för polis är ett av de viktigaste yrkena i vårt samhälle. Tyvärr har de senaste årens reformer, tomma politiska löften om förbättring och bristande ledarskap inom organisationen förändrat bilden av polisyrkets dragningskraft.
2014 slutade 638 poliser, 2015 var siffran uppe på 828 och 2016 slutade 950 poliser. Lägg därtill de 4 137 civilanställda som sagt upp sig under samma period och plötsligt är bilden av polisen som en arbetsplats man stannar på raserad. Så får det naturligtvis inte fortsätta.
Vi lever i en tid där otryggheten ökar. Enligt Brottsförebyggande rådets nationella trygghetsundersökning angav 19 procent av svenskarna att de kände sig otrygga. Detta är en ökning med fyra procentenheter jämfört med nivån under åren 2012–2014.
Totalt anmäldes en och en halv miljon brott under 2016 och bland de kategorier av anmälda brott som ökade mest i antal fanns brott mot person.
Det är tydligt att vi behöver fler poliser, inte färre.
Trots detta är regeringen frånvarande. När man tre fjärdedelar in i mandatperioden för första gången adresserade frågan nämndes inte ens höjda löner. Vi måste utbilda fler poliser, men vi måste också se till att Polismyndigheten är en attraktiv arbetsgivare, sa justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) i ett pressmeddelande.
Att Morgan Johansson vill utbilda fler poliser är bara en del av det politiska sifferbingo som kantat debatten den senaste tiden. I Umeå fylldes knappt 43 procent av platserna på polisutbildningen 2017 och inte heller de andra utbildningarna i landet fyller sina platser.
Vare sig man vill ha 2 000 eller 20 000 nya poliser måste platserna på utbildningen fyllas. Annars blir det inte fler.
Om människor avskräcks från att ansöka till polisutbildningen spelar det ingen roll vilka mål som sätts eller hur stora satsningar som görs.
Polisen måste åter bli en attraktiv arbetsgivare och det första vi måste göra är att kraftigt höja deras lön och stärka ledarskapet.
Edward Riedl(M)
riksdagsledamot för Västerbottens län
Vi lever i en tid där otryggheten ökar. Det är tydligt att vi behöver fler poliser, inte färre.