Mer än en miljon svenskar har en reumatisk sjukdom eller en sjukdom i rörelseorganen. Men långt ifrån alla har fått en diagnos.
För en person som har en reumatisk sjukdom utan att veta om det kan en lång väntan med obehandlad värk leda till permanent ledförstörelse och vävnadsskada.
Samtidigt visar enkätundersökningar gjorda av Reumatikerförbundet att många patienter får vänta orimligt länge på diagnos och behandling.
Om behandling för en av de vanligaste reumatiska sjukdomarna, rematoid artrit, inleds inom tolv veckor efter första symtom kan ledförstörelsen minska, och chansen för att sjukdomen går i remission öka.
Majoriteten (65 procent) av dem som diagnostiseras med den inflammatoriska ryggsjukdomen AS har väntat i över tre år på en diagnos. Nästan var tredje patient har väntat över tio. Ryggvärk är den tredje vanligaste orsaken till långa sjukskrivningar. De flesta som har ont i ryggen tror inte att smärtan beror på en kronisk ryggsjukdom.
Psoriasisartrit (PsA) är en kronisk inflammatorisk ledsjukdom nära kopplad till psoriasis i huden. Den genomsnittliga väntetiden för att få en diagnos är cirka tre och ett halvt år. 38 procent har väntat i mer än tre år.
De flesta (44 procent) som söker vård får diagnos inom tre månader, men var femte patient har väntat i mer än två år på diagnos.
Av dem som väntat över tio år på att få en diagnos är dubbelt så många kvinnor som män.
Enkätundersökningarna visar att väntetiderna för att få en diagnos är oacceptabelt långa. Mer kunskap behövs inom primärvården samtidigt som samarbetet med specialistvården måste bli bättre. Det finns Nationella riktlinjer för rörelseorganens sjukdomar men trots det får alldeles för många patienter vänta på rätt diagnos.
I samband med Socialstyrelsens revidering av riktlinjerna, som tar sin början 2018, hoppas vi att Sveriges kommuner och landsting (SKL) tar initiativ till ett nationellt råd för rörelseorganens sjukdomar.
Det är dags att ta de reumatiska sjukdomarna på allvar.
Människor med långvarig värk ska inte behöva vänta i åratal på att få diagnos.
Lotta Håkansson