Under september pågår militärövningen Aurora 17, med närmare 20 000 soldater i Mälardalen, i Göteborgsområdet och på Gotland, och med deltagande från Sverige, Finland, USA och ett antal andra Natoländer.
Aurora 17, den största militärövningen i Sverige sedan 1993, är ett tydligt exempel på vad Sveriges undertecknande av värdlandsavtalet i fjol innebär.
- Att Sverige alltmer dras in i Natosamarbetet med allt vad det innebär.
- Att Sveriges arbete med nedrustning av kärnvapen i FN (Förenta nationerna) påverkas negativt.
I denna debattartikel kommer vi att fokusera på punkten om kärnvapennedrustning. En fråga som känns särskilt brännande och aktuell mot bakgrund av det höga tonläget kring utvecklingen runt Koreahalvön.
Trots motstånd från de stora kärnvapenmakterna röstade 122 av FN:s 193 medlemsländer igenom en resolution om att försöka få till en bindande konvention om ett globalt förbud mot kärnvapen. Konventionen kan skrivas under från och med september 2017.
Sverige har, med utrikesminister Margot Wallström (S) i spetsen, varit ett av de länder som drivit frågan om nedrustning i FN.
Men Sverige har redan av starka krafter varnats för att skriva under konventionen.
USA:s försvarsminister James Mattis har varnat sin svenska kollega Peter Hultqvist (S) att det svensk-amerikanska försvarssamarbetet, där militärövningen Aurora 17 är ett exempel, försvåras. Även Natoländerna Frankrike, Storbritannien och Tyskland har höjt ett varningens finger mot ett svenskt undertecknande av konventionen.
Man kan skönja en spricka mellan den Natovänlige Peter Hultqvist och Margot Wallström, som tycks förespråka en nedrustningspolitik i Olof Palmes anda.
Nu ska det tydligen göras en utredning om hur ett svenskt undertecknande av konventionen kan påverka Sveriges försvarssamarbete och samarbete med Nato.
Man kan tycka att ett undertecknande av konventionen mot kärnvapen bara är en papperstiger.
Men att de stora krigsherrarna irriteras är ett tecken på att det kan spela en roll.
Andra vapenkonventioner har spelat en faktisk roll. Vi som undertecknat den här debattartikeln anser därför att det är av stor vikt att Sverige skriver under konventionen om ett globalt förbud mot kärnvapen.
Inte nog med att de Natotrupper som bjuds in till vårt land i militärövningar som Aurora 17 inte garanterar att inga kärnvapen finns med.
Nu vill de också sätta stopp för att Sverige ska engagera sig för nedrustning av kärnvapen.
Barbro Holm
Kvinnor för fred
Pia Risan
Svenska kvinnors vänsterförbund
Sune Marklund
Kommunistiska partiet
Sverige har med utrikesminister Margot Wallström (S) i spetsen varit ett av de länder som drivit frågan om nedrustning i FN.