Debatt: Hyresgästföreningens veto sänker hyrorna

Debatt. Hyresgästföreningen kan vänta ut hyresvärdarna. Förr eller senare kommer de att acceptera det bud som erbjuds. En liten höjning är bättre än ingen alls, även om det långsiktigt är förödande för hyresrätten.

Foto: Jessica Gow/TT

Not Found2018-04-17 06:58
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined

Fastighetsägarna Mittnords och Hyresgästföreningens årliga hyresförhandlingar är avslutade i Skellefteå kommun.

Uppgörelsen innebär en justering på 0,8 procent, en snitthöjning på cirka 42 kronor i månaden.

Hyresgästföreningen har därmed ännu en gång använt sitt veto och tvingat fram reala sänkningar av den allmänna hyresnivån.

Den 1 april 2018 justerades hyrorna för omkring 2 000 lägenheter i Skellefteå kommun med 0,8 procent. Enligt Riksbanken är inflationen nu 1,7 procent. Det innebär att hyrorna sänks i reala termer. Det är en dålig signal för ett långsiktigt ägande av hyresrätter.

Det är en utbredd uppfattning att den årliga hyresjusteringen fungerar som löneförhandlingar med två jämbördiga parter. Så är det inte. Det saknas en instans som tar över förhandlingen om parterna inte kan enas. Hyresgästföreningen kan därmed vänta tills hyresvärdarna känner sig tvingade att acceptera det bud som de fått.

Vi på Fastighetsägarna Mittnord har under vinterns förhandlingar fokuserat på att hyrorna ska utvecklas i takt med samhällsekonomin.

Hyresgästföreningen har ännu en gång använt sitt veto och tvingat fram reala sänkningar av den allmänna hyresnivån.

Hyresgästföreningen delar inte den synen.

I en sådan situation skapas i praktiken ett veto för den part som vinner på att det inte blir en uppgörelse. Då blir det ju ingen höjning av hyrorna.

Det gör att Hyresgästföreningen kan vänta ut hyresvärdarna. Förr eller senare kommer de att acceptera det bud som erbjuds. En liten höjning är bättre än ingen alls, även om det långsiktigt är förödande för hyresrätten. Under de senaste åren har Hyresgästföreningen utnyttjat detta veto maximalt för att trycka ner hyrorna.

En del hyresgäster är säkerligen nöjda, men konsekvensen av att vi än en gång ser realt sänkta hyror blir att färre hyresvärdar har möjlighet att förvalta bostadsbeståndet på ett tillräckligt bra sätt. Intresset att investera i nya hyresbostäder kommer också att avta, särskilt när räntorna stiger.

Det finns en risk att hyresrätten på sikt inte kommer att finnas kvar som boendeform.

Vi hoppas att Hyresgästföreningen ska inse att vi tillsammans har ett ansvar för boendeformens överlevnad och att vägen dit går över jämbördiga förhandlingar.

Det kan knappast ha varit lagstiftarens avsikt att bygga in denna möjlighet till veto i systemet.

Monika Lundberg, marknadsområdeschef Nord, Fastighetsägarna Mittnord

Peter Sörman, näringspolitisk chef, Fastighetsägarna Mittnord