Det finns ett nationellt vaccinationsprogram för HPV för flickor. HPV-vaccin förebygger livmoderhalscancer.
Det är bra att det finns. Men det är inte tillräckligt. Programmet borde erbjudas fler grupper; pojkar, män som har sex med män och personer som drabbats av hiv.
Det finns forskning som visar att HPV-vaccin inte bara skyddar mot livmoderhalscancer utan även mot anal-, penis-, hals- och tonsillcancer samt kondylom.
Vissa av de cancerformer som HPV-viruset kan orsaka drabbar hos killar främst män som har sex med män. Dessutom är risken hög att drabbas om man lever med hiv. Ökningen av de typer av cancer som kopplas till HPV har lett fram till allmän vaccinering i bland annat Kanada, Österrike och Australien – men ännu inte i Sverige.
Eftersom pojkar också drabbas av HPV, och för smittan vidare, bör de självklart också vaccineras. Dessutom bör riskgrupper, som män som har sex med män och personer som bär på hiv, prioriteras. Det nationella vaccinationsprogrammet i Sverige bör utökas på den punkten.
Folkhälsomyndigheten, som är ansvarig myndighet, har ännu inte landat i den slutsatsen, vilket är ett problem. Men det är ett problem som går att lösa bara viljan finns.
Det finns redan en uppbyggd infrastruktur för att vaccinera alla flickor. Att utöka det med riskgrupperna män som har sex med män och personer som bär på hiv innebär att omfattningen ökar, men det borde ändå vara hanterbart att få på plats.
Fredrik Saweståhl, förbundsordförande Öppna Moderater (Moderaternas hbtq-förbund)
Tobias Björk, förbundsstyrelseledamot Öppna Moderater (Moderaternas hbtq-förbund)
Hannes Kataja, förbundsstyrelseledamot Öppna Moderater (Moderaternas hbtq-förbund)
Robert Mellberg, förbundsstyrelseledamot Öppna Moderater (Moderaternas hbtq-förbund)