Den grova kriminaliteten ligger på rekordnivåer, och otryggheten ökar, enligt den nationella trygghetsundersökningen.
Behovet av fler poliser har aldrig varit större, men i stället för att stärka poliskåren försvagas den av avhopp och tomma platser på polisutbildningen. Efter tre år med den rödgröna regeringen är poliserna färre trots att befolkningen ökat och utmaningarna vuxit.
En stor orsak är de låga lönerna och därför vill Moderaterna höja polisernas löner med minst 3 000 kronor per månad.
Den negativa utvecklingen går att stoppa, men då krävs både politisk vilja och handlingskraft.
Under en längre tid har lag och ordning varit en av de viktigaste frågorna för svenska väljare och trenden ser ut att hålla i sig fram till och förbi valet i höst. Regeringen har växlat upp retoriken, men när det kommer till konkreta satsningar saknas fortfarande förslag för att åtgärda de mest akuta problemen såväl som de mer långsiktiga.
Grunden för alla satsningar är helt beroende av att vi har kompetenta poliser som utför arbetet. Därför är lönerna den enskilt viktigaste biten i arbetet mot att lösa trygghetspusslet. Vi måste locka fler till polisyrket och behålla erfarna poliser. Ska vi lyckas med det är lönerna centrala.
I höstens budget satsade Moderaterna 2,28 miljarder kronor på Polismyndigheten, 280 miljoner mer än regeringen. Över de kommande tre åren satsar vi 2,9 miljarder kronor mer än regeringen på polisen, och vi satsar ytterligare 1,5 miljarder på bland annat Kriminalvården och Tullverket för att ytterligare stärka rättskedjan.
Problemen inom polisen löses inte enbart genom mer pengar, men de höjda lönerna är helt beroende av högre anslag.
Den svenska modellen med avtalsenliga löner har varit framgångsrik och ska vara den modell vi i framtiden generellt utgår ifrån. Men om det blir uppenbart att parterna inte kan komma överens om rimliga lönenivåer måste politiken ta sitt ansvar. Det har gjorts för lärarna och nu är det dags att vi gör samma sak för poliserna.
Det är hög tid att sätta stopp för massflykten från polisen och motviljan att söka till polisutbildningarna.
I grund och botten är det människors trygghet som får stå tillbaka.
Edward Riedl(M)
riksdagsledamot från Västerbottens län
Under en längre tid har lag och ordning varit en av de viktigaste frågorna för svenska väljare och trenden ser ut att hålla i sig fram till och förbi valet i höst.