Det byggs mer i Sverige än på 20 år.
Samtidigt blir effekterna av klimatförändringarna allt mer påtagliga.
För att klara klimatmålen måste byggandet förändras och i Västerbotten finns goda förutsättningar att bli ett föredöme inom hållbart samhällsbyggande.
Klarar vi det kan länet stärkas både som inflyttarregion och som en plats för företagsetableringar som batterifabriken Northvolt. Ett viktigt steg för att nå dit är att byggherrarna runt om i länet gör sitt för att driva på det systemskifte som just nu pågår i byggbranschen.
Där det byggs finns det framtidstro, men lika sant är att traditionellt byggande innebär stora kostnader för klimatet. Tidigare uppskattningar visar att byggsektorn står för en tredjedel av alla klimatutsläpp. I dag då byggandet går på högvarv kan det vara mer.
Det är oroande, särskilt med tanke på rapporterna som talar om snabbare klimatförändringar än vad forskarna tidigare trott.
Den ansedda tidskriften Geophysical Research Letters publicerade i början av maj en rapport som visade att temperaturhöjningen redan om tolv år kan nå de 1,5 grader som i Parisavtalet specificerades som ett huvudmål för att begränsa effekterna av klimatförändringarna. Under våren rapporterade också Arktiska rådet att Nordpolen kan vara isfri under sommaren redan om 20 år, tio år tidigare än FN:s klimatpanel varnat för. Det finns tyvärr många fler exempel.
Men effekterna kan mildras. Hållbart samhällsbyggande betonas allt mer, både när det handlar om var människor väljer att bo och var och hur företag driver sina verksamheter. Det här är en möjlighet att ta tillvara.
I Umeå är målsättningen 2 000 nya bostäder varje år fram till 2021 och i Skellefteå finns planer på såväl 1 500 nya bostäder som ett kulturhus. Flera spännande möjligheter finns även till nya företagsetableringar, där förstås Northvolts intresse är högaktuellt just nu.
Lägg därtill alla planerade projekt på andra orter runt om i länet.
Det är positivt att företag som Northvolt ser ett stort värde i frågor som rör hållbarhet, något som också bör omfatta verksamhetens lokaler.
Lika positivt är att riktlinjerna i Umeå kommuns fördjupade översiktsplan för den nya stadsdelen Universitetsstaden talar om ”en smart stad med hållbarhet som ledord”. Vi hoppas att det innebär höga krav i nästa skede av byggprocessen och att byggherrarna driver på systemskiftet mot hållbara och industriella byggmetoder.
För oss som verkar inom olika delar av byggbranschen finns två frågor som borde vara särskilt viktiga: hur vi bygger och med vilka material. Byggandet ska vara effektivt. Och klimatpåverkan måste ses i ett helhetsperspektiv – från utvinning till tillverkning och genom hela driftsfasen.
Byggande i trä svarar upp mot de kraven. Runt om i Västerbotten finns också världsledande kompetens kring att skapa värden av skogen som växer runt om i länet. Här finns ett hållbart skogsbruk och leverantörer av byggdelar med förädlingsprocesser som präglas av hållbarhet.
Vi har även kunniga beställare, arkitekter, konstruktörer och ledande kompetenser som tar oss vidare hela vägen till byggplatsen.
Det är en tillgång att ta tillvara för att nå en nödvändig förändring.
Både för klimatet och för att driva på den framtida tillväxten i länet.
Jesper Åkerlund
vd Martinsons byggsystem
Ulf Wiklund
marknadschef/affärsutvecklare Tyréns
Susanne Rudenstam
chef Sveriges träbyggnadskansli
Runt om i Västerbotten finns världsledande kompetens kring att skapa värden av skogen som växer runt om i länet.