1978 antogs internationella kvinnodagen officiellt av FN.
Sedan dess har det varit en dag där kvinnors rättigheter diskuterats.
I dag räknas Sverige till de bästa länderna när det kommer till jämställdhet.
Men vi lever fortfarande i ett patriarkalt samhälle där sexuella trakasserier förekommer i alltför stor utsträckning. Att det skulle handla om ”enskilda fall” bör #metoo-rörelsen ha motbevisat med sina tusen och åter tusen berättelser av kvinnor som råkat ut för övergrepp och trakasserier.
Vi lever i ett samhälle där kvinnor tjänar sämre än männen.
Vi lever i ett samhälle där mannen är normen.
I skolan läser vi historieböcker fyllda med skäggiga, vita män medan kvinnorna lyser med sin frånvaro. I hundratals år har vi bara tagit vara på hälften av vad vår befolkning bidragit med i form av utveckling, kultur och innovationer.
Samtidigt kan vi se hur industrialiseringen lett till de miljöproblem som vi har i dag, i en klimatkris och i ett massutdöende.
I dag är klimatförändringarna den viktigaste samhällsfrågan för unga mellan 16 och 25 år. 84 procent av alla kvinnor oroar sig för klimatet.
Samtidigt tar kvinnor ett större ansvar för klimatet än män. I Sverige är var femte ung kvinna vegetarian av klimatskäl.
Det är tydligt att klimatförändringarna är en jämställdhetsfråga. Kvinnorna förväntas vara de som globalt drabbas värst av klimatförändringar, men har samtidigt sämre möjligheter än män att vara med i beslutande processer.
Men vi vet bättre nu.
Vi måste ta ut en ny riktning.
Det är hög tid att ta tillvara hela befolkningens problemlösarförmåga för att ens ha en chans att klara klimatavtalet och Nagoyamålen.
Samtyckeslagstiftning, inrättande av Jämställdhetsmyndigheten, en feministisk utrikespolitik och bistånd till aborter och jämställdhet är exempel på politiska framsteg som Miljöpartiet varit med om att driva igenom.
Gröna studenter vill fortsätta jobba för ett jämställt studentliv. Vi vill att jämställdhet ska diskuteras inom alla utbildningar och minska mansdominansen på de positioner där den är stark. Vi vill att högskolor och universitet börjar jobba med könsnormer och HBTQ-relaterade frågor.
Vi vill att det hållbara studentlivet ska byggas på jämställdhet där alla utbildas på lika villkor.
För att nå dit behöver vi mer grön feminism i studentlivet.
Rebecka Le Moine, språkrör för Gröna studenter