I våras lanserades ännu ett tävlingskoncept på tv.
I programmet får tittarna möta en undersköterska som på 15 minuter ska väcka, duscha och klä på en sjuk gammal person. Uppdraget omfattar även toalettbesök, medicinering och frukost. Påhejad av en programledare med tidtagarur ska undersköterskan klara passet.
Programmet är en del av Kommunals brittiska systerorganisation Unisons kampanj för att uppmärksamma bristerna i äldrevården. Det sätter fingret på hur låg bemanning leder till stress och bristande kvalitet.
Äldre personer i behov av omsorg, men också anställda inom äldreomsorgen, utsätts för stora risker när nödvändiga resurser saknas.
Även om tv-programmet, som tur är, inte finns på riktigt är arbetspasset skrämmande likt många undersköterskors vardag. Problem orsakade av dålig bemanning, brister i kontinuitet och högt tempo är högst verkliga.
Också här i Sverige och i Västerbotten.
I en helt ny undersökning bland 12 000 medlemmar i Kommunal konstaterar 71 procent av undersköterskorna att bemanningen inom äldreomsorgen är undermålig varje vecka. Färsk statistik visar att i Västerbotten anser så många som 40 procent att bemanningen är så låg att den innebär en risk för de äldre varje vecka eller mer.
Äldre i behov av hjälp ska få det professionella bemötande som bara personer med trygga anställningar och rätt kompetens kan ge.
Nyckeln till en god äldreomsorg stavas ökade resurser för en högre bemanning, för rätt bemanning och för en bättre arbetsmiljö för de anställda. En bättre organisering av äldreomsorgen med fler heltidsanställningar och smartare schemaläggning skulle därutöver avsevärt förbättra dagens situation.
Kommunals statistik talar sitt tydliga språk. Högre bemanning i äldreomsorgen är inte en fråga att skjuta på framtiden. Det handlar om nödvändiga och brådskande investeringar som behövs här och nu.
Det är dags att satsa på välfärden och ge plats för proffsen – inte för tidtagarur och minutscheman.
Tobias Baudin